Pakračkoj uz naziv Gradska bolnica pridodan naziv i „bolnica hrvatskih veterana“

Autor: V.P.

POŽEGA –Održana je izvanredna sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije samo sa jednom točkom dnevnog reda; donošenje Odluke o promjeni naziva Opće županijske bolnice Požega, Podružnice Gradske bolnice Pakrac.

U odnosu na dosadašnji naziv predložena je izmjena da se u naziv dodaju još riječi i „bolnica hrvatskih veterana“. Prijedlog promjene naziva proistekao je iz uloge grada Pakraca i same bolnice u Domovinskom ratu te velikog broja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji na području koje gravitira bolnici, a kao izraz posebne zdravstvene skrbi o braniteljskoj populaciji i zahvalnosti za sudjelovanje u obrani.

Predložena promjena značajno doprinosi načinu funkcioniranja bolnice i povećanju dostupnosti zdravstvene zaštite braniteljskoj populaciji te istovremeno pozitivno utječe na razvoj pakračke bolnice i opstojnost u budućim reformama bolničkog sustava RH.

Alojz Tomašević, požeško-slavonki župan

– U traženju rješenja za grad Pakrac, grad heroj, opstojnost bolnice nije upitna. Nekoliko puta smo bili kod ministra zdravstva, obavili razgovore i dobili potporu ministra i ministarstva da sukladno našoj odluci Skupštine, bolnica dobije svoju samostalnost, onako kako mi budemo željeli. Sada dodajemo jedan novi naziv, nego i aktivnost koja će biti važna dobivanjem statusa veteranske bolnice. Neke bolnice u Hrvatskoj već su dobile taj status, a ovdje u Pakracu je rat počeo, razrušen je grad i stoga smo tražili da dobijemo taj status, koji je pozdravio i ministar branitelja – istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je pozvao vijećnike da podrže ovu Odluku, da bolnica ne bude zatvorena, nego ide u dalji razvoj.

Zdravko Ronko, županijski vijećnik

Svesrdnu podršku odluci dao je i vijećnik Zdravko Ronko (SDP) koji je istakao da je on uvijek i nekada kao župan želio mijenjati odnos prema Pakracu. Naglasio je i kako se puno zalagao da pakračka bolnica dobije brojnu novu opremu. U svom izlaganju je rekao kako će dignuti obje ruke za predloženu Odluku koja znači opstojnost bolnice u Pakracu.

-Kad sam u teškim uvjetima 2006. godine preuzeo Županiju među prvim potezima bilo je promjena vjetrova prema Pakracu i od tada pa sve evo i do sad Požega je snažno i ravnopravno prihvatila grad Pakrac. 2013. godine kad je Pakračka bolnica zbog dugova, nedostatka liječničkog kadra, nemogućnosti dostizanja ni limita, brojnih sudskih sporova, itd. bila spremna za zatvaranje, osobno sam se založio za njen spas i lobirajući svevremeno i na sve strane pomogao njenoj opstojnosti od objedinjenog hitnog prijema, nove hemodijalize, informatizacije, magneta, desetak i više novouposlenih, besplatnog parkirališta pa do visoke samostalnosti same ustanove i institucionaliziranja koordinatora za hrvatske branitelje u Pakračkoj bolnici – jedinoj tog ranga u RH – rekao je Ronko dodajući kako je ponosan na sve to kao i na njegov doprinos za Veteranski dom u Lipiku.

-Jednako ću tako i danas ponosno podignuti ruku za ovu izmjenu ili dopunu “i bolnica hrvatskih veterana” jer iako bolnica nema uvjete za to, vjerujem da će ministar Kujundžić održati  svoje obećanje kako će svim onim bolnicama koje u svom nazivu nose “i bolnica hrvatskih veterana“ osigurati i stvoriti uvjete da to i doista i postanu  – i to kroz nove odjele i krevete, fIzijatre, fizioterapeute, radne terapeute, psihologe, psihijatre itd. Samo gospodo držite ga za riječ, ministri vole slagati pa im zato stalno pušite za vrat – naglasio je Zdravko Ronko.

prof.dr.sc. Željko Glavić, ravnatelj Opće županijse bolnice Požega

Na sjednici Županijske skupštine bio je i ravnatelj Opće županijse bolnice Požega prof.dr.sc. Željko Glavić, pod čijom je ingerncijom pakračka bolnica, koji je rekao kako se ne radi u konkretnom slučaju o dodavanju tri riječi.

-To je pravljenje novog okvira za brigu o ugroženoj populaciji, u kojoj se prosječno umire s 51,7 godina, populacija u kojoj su brojni problemi u području psihijatrije, fizikalne medicine, neurologije. Veteranske bolnice imat će u budućnosti veliku ulogu, i bit će regionalno raspoređene u Hrvatskoj. Ovaj grad po broju stradalih i značaju u ratu zaslužuje taj status. Pakračka bolnica ispunjava sve te kriterije – istakao je prof.dr.sc. Željko Glavić dodjući kako će se u bolnici osnovati novi odjeli, što će značiti sigurniju opstojnost bolnice, sigurnije radno mjesto za one koji rade, mjesto koje će privlačiti mlade stručnjake u taj dio županije.

Vijećnici Županijske skupštine su Odluku o promjeni naziva donijeli su jednoglasnu odluku i svi dali potporu razvoju pakračkoj bolnici.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot