Ovako u Grabarju drže do svojih vatrogasaca: Dočekuju ih ispred kuća i časte u znak zahvalnosti /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

GRABARJE – Na poseban se i jedinstven način u Požeškoj kotlini slavi sv. Florijan u Grabarju, zaštitnik vatrogasaca. Svake godine, nedjelju uoči ili nakon blagdana sv. Florijana, članovi DVD-a Grabarja organiziraju mimohod kroz selo u kojem sudjeluju svi članovi, a priključuju im se i njihovi gosti.

Proslava Florijanova u Grabarju održavala se i prije uspostave samostalne i suverene Hrvatske države što su tadašnje vlasti na neki način tu tradiciju ukinule. Jedan izvjestan period nije bilo štovanje tog sveca na takav način. 1993. godine sve se to ponovno pokrenulo što je kao takav način štovanja tog sveca lijep običaj koji se rijetko gdje može vidjeti u Hrvatskoj. Prijašnjih godina je u svečanom mimohodu kroz selo bilo je više starijih vatrogasaca što se u novijem vremenu izmijenilo. U tu manifestaciju sve više se uključuje vatrogasna mladež koja je prihvatila čuvanja u njegovanja običaja.

Mještani postavljaju stolove ispred kuća u onim ulicama kroz koje mimohod prolazi gdje je svim sudionicima ponuđena okrjepa, piće i razne delicije.

Mimohod vatrogasaca kreće uvijek s druge strane sela. Grabarje ima tri strane ulica tako da je polazak svake godine s drugog dijela sela. U ulicama kroz koje prolazi mimohod mještani postave stolove ispred kuća gdje se vatrogasci počaste, sokovima, slasticama i drugim delicijama.

Gotovo da nije bilo kuće ispred koje se nisu našle delicije i napitci na stolovima kojima su se vatrogasci i članovi povorke počastili. One kuće u kojima više nitko ne živi kao da su progovarale i pozdravljale članove povorke. Oni stariji vatrogasci jako se dobro sjećaju da su domaćini i ispred tih kuća postavljali stolove sa željom da se mogu počastiti svi oni koji su sudjelovali u povorci. Istina je to, a danas tužna priča.

Nakon mimohoda selom vatrogasci su sudjelovali na sv. misi u mjesnoj crkvi koja je služena za vatrogasce, žive i pokojne. Nakon misnog slavlja nastavljeno je druženje ispred crkve uz pjesmu i svirku za koju su se pobrinuli mladi naraštaji sela, članovi KUD-a Poljadija iz Grabarja.

Foto: D. Mirković [FAG id=242230]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88