Otvorena izložba „Dvadeset i pet godina Požeške biskupije u slici i riječi“.

Autor: Biskupija PZ

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla Apostola, 29. lipnja 2022. biskup Antun Škvorčević otvorio je u kapeli sv. Ivana Pavla II. u kripti Katedrale izložbu „Dvadeset i pet godina Požeške biskupije u slici i riječi“. Na otvorenju su među ostalim bili nazočni kanonici požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra, svećenici središnjih biskupijskih ustanova, Župe sv. Terezije te ravnatelji katoličkih škola u Republici Hrvatskoj a iz društvenog života gradonačelnik Požege Željko Glavić i zamjenik županice Ferdinand Troha. Sudionici otvorenja najprije su zapjevali himan sv. Ivanu Pavlu II. i uputili Bogu molitvu pred njegovom relikvijom, završivši poklikom: Sv. Ivane Pavle, moli za nas! Biskup je u prigodnoj riječi podsjetio da idući tjedan predstavnici od oko 300 vjernika, među kojima tridesetak svećenika odlaze u Rim na hodočašće da bi 5. srpnja 2022. na sam dan utemeljenja Požeške biskupije prije 25 godina slavili u Bazilici sv. Petra zahvalnu svetu misu na apostolovu grobu, te se pomolili i na grobu sv. Ivana Pavla II. utemeljitelja Biskupije.

Kazao je da hodočašće znakovito započinje danas u požeškoj Katedrali misom u čast sv. Petra i molitvom u kapeli sv. Ivana Pavla II. pred njegovom relikvijom te izložbom o 25 godina Biskupije. Ona je postavljena u kapeli svetog Utemeljitelja Biskupije da se istakne povezanost povijesti koja je prikazana sa svetim Papom koji ju je pokrenuo. Istaknuo je kako ona predstavlja ono što se može vidjeti i registrirati, i potiče da prepoznamo ono nevidljivo što je Bog po služenju Biskupije ostvarivao u dubinama ljudskih bića te se podsjetimo tko smo mi u našoj Biskupiji i što je ona po nama.
Potom je biskupijski povjerenik za medije Marijan Pavelić ukratko predstavio izložbu koju je pripremio zajedno sa s. Karolinom Mićanović. Zahvalio je na inicijativi i poticajima biskupu Antunu te prepoštu Stolnog kaptola Ivici Žuljeviću. Kazao je kako su izložbom nastojali obuhvatiti najvažnije trenutke iz bogate povijesti Požeške biskupije, predstaviti njezine važnije ustanove i prikazati ostvarenja na području pastorala, ekumenizma, odgoja i obrazovanja, kulture i umjetnosti kao i na drugim područjima. Postav sadrži petnaest izložbenih panoa na kojima je raspoređeno više od 250 fotografija, izdvojenih od oko 300.000 fotografija koliko ih posjeduje biskupijski arhiv, opskrbljenih kratkim tekstualnim opisom i digitalnom poveznicom za popratne dokumentarne filmove i video reportaže.

Zahvalivši povjereniku Paveliću i s. Karolini, biskup Antun je pozvao nazočne da pogledaju izložbu u ugodnom ozračju katedralne kripte te preporuče Požešku biskupiju zagovoru sv. Ivana Pavla II. Otvorenje je završilo zajedničkom pjesmom „Krist na žalu“, koju je posebno volio Utemeljitelj požeške mjesne Crkve.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot