Otkup stanova u Požegi razvlači se u nedogled, a od stanara se traže najamnine iako nemaju ugovor o najmu

Autor: Jelenko Topić

Petnaestak godina  traju muke stanara u pojedinim zgradama naselja uz požešku Kaznionicu koji pokušavaju otkupiti stanove, no bez uspjeha. Kada su mislili da je njihovim problemima kraj od Agencije za upravljanje državnom imovinom dobili su ponude za otkup, no iznosi za te derutne stanove građene prije više od 50 godina su enormno visoki!

-Godinama su nam slali obrazloženje da su neotkupljeni stanovi namijenjeni za službene potrebe, no to tumačenje nema logike jer kako objasniti da su u jednoj zgradi prije dvadesetak godina otkupljeni svi stanovi osim primjerice jednog u potkrovlju i taj je navodno kadrovski -pitaju se ogorčeni stanari.

Središnji ured za upravljanje državnom imovinom 2011. godine ih je pozvao da iskažu interes za otkup, a jedan od stanara nam tvrdi da je priložio opširnu dokumentaciju tj. sve što su tražili, ali mu nisu ni odgovorili na tu ponudu.

Zanimljivo je da su za jedan stan veličine pedesetak četvornih metara izvršene dvije procjene i to jedna Porezne uprave koja je iznosila 101 tisuću kuna, a druga Državnog ureda u iznosu od čak 194 tisuće kuna! Riječ je o derutnom potkrovnom stanu u objektu sagrađenom prije punih 70 godina!

Do sredine 2013. godine stanari su najam stana plaćali Kaznionici, a Državne nekretnine su im 2015. poslale račune za plaćanje najma uvećanog gotovo dvostruko i što je najčudnije stanari nemaju ni sklopljen ugovor o najmu?! Primjerice stan veličine 56 četvornih metara ranije je imao najam od 174 kuna, a po novom traženju 337 kuna. Stoga stanari traže pravna rješenja za izlaz iz ovog začaranog kruga, a obratili su se i najvišim državnim institucijama.

Interesa za otkup tih stanova ima, no ne pod ovakvim uvjetima jer stanari, koji su njihovi dugogodišnji korisnici, smatraju da su ove cijene ravnopravne onima u Zagrebu i drugim velikim gradovima, te da očigledno kod određivanja cijena nisu uzeti u obzir troškovi višegodišnje amortizacije zgrada uz Kaznionicu. Tako za stan od 55 kvadratnih metara traže 25 tisuća eura ukoliko se plaća na otplatu ili 21,5 tisuća eura ukoliko se otkupnina plati u cijelosti. Imajući u vidu stanje stanova koji su stari i zapušteni, a neki i prokišnjavaju, svakome je jasno da se nudi otkup, uz pretpostavku da to potencijalni kupci ne prihvate.

Uz sve to Državno odvjetništvo pokrenulo je postupak protiv korisnika stanova tražeći zaostale najamnine iako nije ugovoren najam, a zbog naraslih iznosa stanari traže barem da im se omogući plaćanje u ratama.

Foto: Ilustracuja

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88