Otkriveno spomen obilježje žrtvama župe Ruševo i Đakovštine: “Trebale su proći 72 godine da se stavi bijeli kamen koji spominje i opominje”

Autor: DK

RUŠEVO – Nakon euharistijskog slavlja koje je služeno u ruševačkoj župnoj crkvi, kojeg je predvodio mjesni župnik vlč. Milan Klobučar, u suslavlju prof.dr.sc. Luke Marijanovića, profesora emeritusa na đakovačkom Bogoslovnom fakultetu, otkriveno je novoizgrađeno spomen obilježje žrtvama župe Ruševo i Đakovštine od 1941. do 1945. godine, te poginulim braniteljima u Domovinskom ratu iz župe Ruševo, Stipi Kovačeviću, Zdenku Fržuljaviću, Zoranu Petroviću i Dragi Kneževiću.

Nakon svečanog otkrivanja spomen obilježja izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog i II. svjetskog rata, obitelji poginulih i nestalih te Ministarstva branitelja, Požeško-slavonske županije i općine Čaglin, položili su vijence i zapalili svijeće njima u čast.

Nositelj svečanosti je novoosnovana udruga „Put“ i općina Čaglin koji su uz potporu Požeško-slavonske županije i grada Đakova financirali izgradnju spomen obilježje, na čemu se svima njima zahvalio Branko Polić ispred udruge “Put”.

U programu obilježavanja sudjelovali su članovi Povijesne postrojbe Trenkovi panduri te Kulturno-umjetničko društvo Svilenka iz Buka čiji su članovi otpjevali državnu himnu i još nekoliko prigodnih pjesama prigodni program.

Dalibor Bardač, načelnik općine Čaglin

Među brojnim gostima i uzvanicima bili su, požeško-slavonski župan AloJz Tomašević, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, predstavnici grada Đakova, Ministarstva branitelja i drugi.

-Drago mi je da je ovo spomen obilježje postavljeno na ovom mjestu gdje je bila masovna grobnica žrtava komunizma, ovdje na groblju u Ruševu. Zahvaljujem svima onima koji su dali svoj doprinos i pomogli u izgradnji ovog spomen obilježja, posebice Požeško-slavonskoj županiji na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem i gradu Đakovu, prijašnjem i sadašnjem gradonačelniku koji su imali sluha za izgradnju ovog spomen obilježja. Ovo je najmanje što smo mogli učiniti za naše branitelje i sve one žrtve koje su ovdje na najgore mogući način skončale svoj život. Neka ovaj spomenik svima nama bude podsjetnik da sve ono što se događalo i sve one žrtve koje su položile svoje živote za svoju domovinu i da nas uvijek podsjeća da se takvo što nikad više nešto slično ne smije dogoditi – rekao je Dalibor Bardač, načelnik općine Čaglin.

“Slavonski križni put” u kojem je njih veliki broj pogubljeno krenuo je 17.travnja 1945. godine iz Malog parka u Đakovu do 14. postaje u Ruševu. U koloni je bilo 200 do 500 osoba koje su ubijane od Kondrića do Ruševa. Žrtve su bili civili i razvojačeni vojnici iz Đakovštine ali i iz drugih mjesta koji su se slučajno zatekli u Đakovu. Prve žrtve već su ubijene kod Kondrića, Levanjske Varoši, Imrijevaca i Sovskog Dola gdje se nalazi veći broj grobišta.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Trebale su proći 72 godine da se stavi bijeli kamen koji spominje i opominje. Nas da moramo govoriti o istini i povijesti, a one putnike i prolaznike da pozove da se kod njega pomole i kažu hvala onima koji su dali svoje živote prije 72 ili 25 godina. Ovaj spomenik koji spaja djedove i stričeve koji nisu ostvarili san hrvatskog naroda te 1941. i 1945. godine, koji su svoje živote izgubili samo zato što su je voljeli i sanjali snove svojih djedova i otaca. Povijest će govoriti o nama što smo učinili i kako smo radili. Ona će biti učiteljica svim onim generacijama koje dolaze iza nas i koji će govoriti o suvremenicima na ovim prostorima – naglasio je župan Tomašević dodajući kako neki u današnjem vremenu veličaju patnju hrvatskog naroda i klanjaju se petokrakama i time vratiti povijest onakvu kakvu oni žele i nama govoriti kako moramo živjeti.

Na svečanosti je, nakon misnog slavlja blagoslovljena zastava udruge “Put” koja će također podsjećati u raznim prigodama gdje se bude pronosila patnju i stradanje hrvatskog naroda.

Više iz kategorije