Otkriveno spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima s područja općine Brestovac: “Neka ovo bude putokaz mladim naraštajima” /FOTO/

Autor: D.K.

Obilježavajući Dan općine Brestovac upriličeno je i otkrivanje spomen obilježja hrvatskim braniteljima s područja općine Brestovac, Svoje živote položili su i utkali sebe u stvaranje neovisne Hrvatske Ivica Čačić, Marko Garić, Dražen Kufner, Karlo Vranješević, Dragan Žilić, Siniša Kićan i Krešimir Plešić. Njima su u čast spomenik otkrile Mara Plešić i Nevenka Vranješević, majke od dvojice poginulih.

Na svečanosti otkrivanja spomen obilježja, koje se nalazi uz državnu cestu i neposrednu blizinu tamošnje osnovne škole, općine i župne crkve izmežu ostalih su uz domaćina Zdravka Mandića, općinskog načelnika i Tome Vrhovca, predsjednika Općinskog vijeća i dvije majke poginulih hrvatskih branitelja umirovljeni generali Zvonko Peternel i Alojz Tomašević, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, predstavnici Hrvatske vojske te župnici iz Brestovca i Skenderovaca, vlč. Franjo Nemet i vlč. Mijo Lasović.

Pozdravljajući sve nazočne prigodnim riječima se obratio umirovljeni general Zvonko Peternel koji je naglasio kako su se okupili pred spomen obilježjem kako bi poginulim hrvatskim braniteljima izrazili svoje poštovanje i zahvalnost.

-To su imena čiji su život zajedno s mnogim tisućama žrtava Domovinskog rata ugrađeni u temelj moderne hrvatske države i slobodu hrvatskog naroda – rekao je na početku general Peternel nastavljajući kako spomen na poginule branitelje uvijek budi tugu, čast i sjećanje na njih ali i budi neizmjeran ponos.

-Prilikom ovog svečanog otvaranja spomen obilježja koje simbolizira vrijeme stvaranja i obrane naše domovine prisjećamo se vremena stvaranja i obrane domovine i težnje hrvatskog čovjeka za slobodom. Vjerijem da će ovaj smponeik u srcu općine biti prepoznat kao trajna zahvala opčine Brestovac svim junacima koji su svoje živote položili na oltar Domovine – dodao je između ostalog general Pternel izražavajući uvjerenje kako će spomen obilježje biti putokaz mladim naraštajima.

-Svoju odanost Domovini branitelji s područja općine Brestovac dokazali su u najtežim trenutcima stvaranja hrvatske države kada su bez puno razmišljanja napustili svoje domove i obitelji te se u presudnim i neizvjesnim trenutcima organiziranja otpora i obrane hrvatske opstojnosti hrabro i odlučno stali na branik svoje domovine – rekao je Zvonko Peternel.

Općinsko načelnik Zdravko Mandić je u prigodi otkrivanja spomen obilježja naglasio kako je ranih 90-ih godina općine Brestova bila prva crta bojišnice kada je naša općina bila u sastavu općine Požega.

-Bilo je to vrijeme kada su branitelji iz ovog kraja bez oklijevanja pristupili obrani domovine. Kad se sjetimo tih da i tužni smo ali i ponosni. Tužni smo jer su izgubljeni mnogi hrvatski životi i uništene mnoge naše obitelji, ali i ponosni jer se naš narod ujedinio i smogao hrabrosti da se sačuva od agresije – rekao je načelnik Mandić.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88