Otkrivena spomen-ploča u čast 360 ubijenih civila

DSC_1076mPOŽEGA – Na dan kada su fašisti na lokaciji Sjenjak  iznad Glisa na sjeveru Požege strijeljali 360 civila Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega organizirala je komemoraciju, a prvi predsjednik i osnivač te udruge Borivoj Zarić zajedno sa predsjednikom Gradskog vijeća Požege Ninom Smolčićem otkrio je spomen ploča na mjestu gdje je do Domovinskog rata bio 14-metarski spomenik. Zarić je kazao da udruga godinama radi na obnovi spomen obilježja koja su srušena, no to ide jako teško.

-Za trajanja logora na Glisu kroz njega je prošlo 9028 Slovenaca, uglavnom deportiranih u Srbiju, zatim 9489 Srba, djelomično deportiranih, a ostali su upućeni u logore smrti-kazao je dopredsjednik udruge Borivaj Miljević govoreći o zbivanjima toga vremena dodajući da je do likvidacije logoraša došlo jer su se pobunili zbog loše hrane!

– Ovakvih mjesta nažalost ima jako mnogo, na nama je da ih na jedan način obilježimo, te da se mi i generacije koje dolaze podsjete kako se ovakvo što više nikad ne smije dogoditi – naglasio je Nino Smolčić, predsjednik Gradskog vijeća, kojemu se i gradu Požegi za potporu u ovakvim aktivnostima zahvalila predsjednica udruge Kata Holjevac.

DSC_1071m            DSC_1086m

DSC_1106m            DSC_1092m

/Foto by Dušan Mirković/

0 Comment

Send a Comment