Otišao je Viktor Hajek, legendarni tvorac najpoznatijih proizvoda nekadašnje požeške Ljevaonice i današnjeg Plamena

Autor: D.K.

Ove subote tiho i bez ikakve pompe, sahranjen je u Požegi Viktor Hajek, dugogodišnji rukovoditelj Razvojnog odjela nekadašnje tvrtke Ljevaonica željeza i tvornica strojeva, a kasnije Plamena.

Riječ je o stručnom, vrijednom i nadasve samozatajnom čovjeku koji je konstruktor i tvorac, zapravo izumitelj najboljih i najpoznatijih proizvoda toga vremena u požeškoj metaloprerađivačkoj tvrtki. To su, prema našim spoznajama, navodno poznati kotlovi za centralno grijanje na kruta i plinska gorivo kao što su Tirolia, Kaloreks, Hidroterm i drugi s kojima su se Požežani ponosili.

Bili su poznati u to vrijeme po svojoj ekonomičnosti i velikom postotku iskorištenosti energije pa su zbog toga bili izuzetno cijenjeni i traženi na tržištu. Vrednujući takve reference još i danas ih se može naći u oglasnicima na ovim prostorima jer ih domaćinstva dobro koriste za svoje potrebe.

Ostalo je poznato da su požeški metalci sa svojim kotlovima opremili i instalirali grijanja u Olimpijskom selu smještenom u naseljima Mojmilo i Dobrinja za potrebe sudionika Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.

Foto: Privatna kolekcija obitelji Hajek

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88