Otac i sin Nikola i Mile Rašić zajedno proslavili rođendan

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Više od 20 rođaka, prijatelja i susjeda okupilo se na zanimljivom  slavlju vidovačke obitelji Rašić kada je Mile(84) slavio rođendan, a sin mu Nikola je navršio punih 60 godina života. Otac je rođen 17. srpnja 1933., a sin 18. srpnja 1957. godine.

Stariji Rašić se daleke 1955. godine doselio sa suprugom Anicom i kćerkom Anđom(1952.) koja danas sa obitelji živi u Zagrebu, u Vidovce gdje su bili podstanari. Mile je najprije radio u Plamenu i to najteže poslove, kasnije se kroz život školovao završivši osnovnu školu,zatim za emajlirca i poslovođu, a od 1968.godine je u požeškom APP počeo kao perač autobusa, kasnije kondukter, završivši prometnu školu bio je prometnik i šef poslovnice APP-a u N. Gradiški, te na kraju kao šef kontrole sigurnosti prometa odakle je 1990. umirovljen.

-Kupio sam nekoliko godina nakon doseljenja potkućnicu,sami smo pravili ciglu, podigli jednu sobu u koju smo se uselili,zatim još jednu sobu,a kasnije smo tu obiteljsku kuću–prisjeća se Mile kojega život nije mazio,no odgajao je i školovao djecu, a sada ima troje unučadi i jednog praunuka.

Dao je veliki doprinos društvenom životu Vidovaca gdje je bio predsjednik NK „Dinamo“,  te u mjesnom odboru u vremenima kada se tu dosta gradilo.

Nikola, poznat kao Mika Roterdamdžija, uz kojega je bila supruga Ljiljana i sin Ivan, odrastao je u Vidovcima i od rane mladosti bio aktivan u ovdašnjoj sredini. Osnovnu školu i gimnaziju završio je o rodnoj Požegi, sociologiju i lingvistiku, kao i magisterij znanosti u Zagrebu, a nakon nekoliko godina rada u zagrebačkim institutima za migracije i narodnosti, te za društvena istraživanja otišao je u Rotterdam gdje je postao tajnik Svjetskog esperanto saveza da bi se kasnije bavio prevoditeljstvom.

Kroz sve to vrijeme bavi se znanstvenim radom, istražujući među ostalim povijest rodnog kraja, imao je niz predavanja o toj tematici, a napisao je brojne tekstove na različitim jezicima objavivši ih u niz publikacija kao što su ovdje nekadašnje požeške publikacije Traženja i Požeški zbornik, te strip magazin Patak, a u novije vrijeme u Požeškom pučkom kalendaru i časopisu Povijesnog društva Historia Possegana.

U njima je donio niz novih pogleda i spoznaja na davna vremena što je plod njegovog predanog rada i istraživačkog duha.

-Hvala svima na odazivu, ovo su nam pripremili sin, snaha i unuk, a sada smo proslavili i 66 godina braka- kazao je zadovoljno Mile Rašić.

Sin Nikola uz zahvalu prijateljima pohvalio je i prisutne vidovačke susjede Rašićevih koji brinu o njegovim roditeljima dok su oni odsutni.

Više iz kategorije