Osvrt na projekte koji su odrađeni, one koji su u tijeku i planirane u kraćem razdoblju

Autor: DK

blankJAKŠIĆ – Na današnjoj tiskovnoj konferenciji u općini Jakšić koju je održao načelnik Ivica Kovačević i njegov zamjenik Mile Barišić govorilo se o konkretnim stvarima ili bolje reći projektima koji su u različitim fazama provedbe. Svi projekti o kojima se govorilo nisu pali s neba jer se za sve njih itekako trebalo potruditi da se realiziraju odnosno da uopće dođe do realiuzacije i provedbe. Neki su od njih i prije najavljeni na kojima se počelo raditi poput Gospodarske zone s kojom se nije stalo, zatim izgradnje kanalizacije i nogostupa u naseljima, do stvaranja preduvjeta za otvaranje nove odgojne skupine u Dječjem vrtiću.

Unatoč ljetnim mjesecima brojne su aktivnosti nastavljene i vidljive, a riječ je kako ističe načelnik općine Ivica Kovačević o dugogodišnjim projektima koji idu svojim ritmom i ne podnose odlaganja. Načelnik Kovačević se na početki tiskovne osvnuo na završetak uređenja doma u Bertelovcima, o čemu smo već pisali, POGLEDAJ OVDJE.

blank-Mjesni dom Bertelovci među prvim je projektima u tom paketu projekata. Riječ je o adaptaciji i obnovi koju smo dugo planirali, ali bio je nedostatak sredstava, a ove godine Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo nam je 316.000,00 kuna, a uz proračunskih 73.000,00 kuna adaptacija je završena. Odradili smo obnovu krovišta, podova, instalacija, fasade i stolarije, dom je gotov i nakon priključenja na vodovod i kanalizaciju očekujemo službeno otvaranje krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca – rekao je načelnik Kovačević.

Proveden je i postupak jednostavne nabave po Zakonu o javnoj nabavi za nabavu komunalnog traktora i opreme -malčera, prikolice, ralice za snijeg i rasipača soli. Tu je “priskočilo” Ministarstvo graditeljstva sa 120.000,00 kuna, a iz proračuna je izdvojeno 119.000,00 kuna, a do kraja mjeseca oprema bi trebala stići u Jakšić.

-Hvala Ministarstvu graditeljstva, ali kako su nas prošle godine zaobišli, ove smo godine dobili iz njihove blagajne još jednu potporu i to za kanalizaciju Svetinja. Ministarstvo nam je odobrilo 120 tisuća kuna, izrađena je građevinska dozvola na investitora Tekija d.o.o., a općina će osigurati oko 300 tisuća kuna i radovi bi započeli do jeseni. Procijenjena vrijednost oko 900 tisuća kuna ali vjerujem kako će to biti i manje te da ćemo ove godine uspjeti financirati 50 posto radova kako bi Svetinja dobila kanalizaciju koja će se spajati na bio pročistač u naselju Eminovci – nastavio je načlnik Kovačević dodajući kako će izgradnja vodovoda i kanalizacije krenut će i u Tekiću.

blank-Ova investicija u Tekiću financirat će se 100 posto iz mjere 7.2.1. ruralnog razvoja. Ostvarili smo maksimalan broj bodova 75 i ta je investicija vrijedna oko 6 milijuna kuna s PDV-om. Tekija provodi postupak javne nabave i očekujemo da bi radovi počeli ove jeseni. Ostaju nam onda još dva naselja za gradnju vodovoda i kanalizacije, Cerovac i Granje, za koja također imamo građevinsku dozvolu – naglasio je Kovačević.

Svjedoci smo da je bilo puno neutemeljenih napisa i priča oko Dječjeg vrtića koji trenutno raste i to brojem mališana čime se ne može pohvaliti niti jedna jedinica lokalne saouprave u Požeško-slavonskoj županiji ali i šire.

-Ta priča krenula je početkom lipnja prošle godine kada smo odlučili osnovati svoju ustanovu Dječji vrtić Jakšić. Strahovali smo na početku kako će to sve izgledati, kako će funkcionirati i hoćemo li financijski sve to zatvoriti. Nadali smo se upisu 50-tak djece, a prošla godina završena je sa 69 djece. Evo, u novu školsku godinu ulazimo sa 79 djece uz četvero mališana koji će se uključiti u zimskom razdoblju kada napune godinu dana. Uglavnom, imamo upisano novih 15 mališana, djeca su najmlađe dobi od godinu do tri godine koji će biti smješteni u jaslicama. Općinsko vijeće podržalo nas je da možemo tražiti od Ministarstva obrazovanja i znanosti mišljenje za otvaranje četvrte odgojne skupine. Ministarstvo nas je uputilo da općina stvori tehničke preduvjete za početak rada nove odgojne skupine, a to konkretno znači kako smo morali osigurati još jedna dnevni boravak. Radovi su pri završetku, ukupna investicija je 47.273,75 kuna, a sredstva je osigurala Općina – rekao je Kovačević.

Uz povećanje kapaciteta Dječjeg vrtića, dobre vijesti vezane su i uz Gospodarsku zonu Jakšić koja se prostire na 16 hektara.

-Ulagat ćemo i dalje u Gospodarsku zonu kako bi stvorili osnovne komunalne uvjete za početak gradnje pogona. Ukupna investicija je 8,1 milijun kuna. Planiramo s izvođačem radova potpisati još jedan ugovor u ovoj godini na vrijednost oko milijun kuna. U prvoj fazi je za oko 500 tisuća kuna odrađeno polaganje vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, a sada planiramo nastaviti s koridorom ceste u koji će biti položene i cijevi za telekomunikacijsku i elektro-infrastrukturu – kaže Kovačević i nastavlja da očekuje rezultate i od nekih drugih projekata na koje su kandidirali tijekom prošle godine.

-Prošle smo godine kandidirali nerazvrstanu cestu, odnosno poljski put u katarskoj općini Jakšić duljine 3.500, procijenjene vrijednosti oko 2,7 milijuna kuna, te staru školu za prenamjenu u knjižnicu i čitaonicu vrijednosti oko 3,7 milijuna kuna a očekuju kako bi do početka jeseni stigla pozitivna odluka Agencije za plaćanje. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za nogostup dijela Radnovca i Rajsavca u duljini od oko 900 metara vrijednosti oko 1,1 milijun kuna, a građevinska dozvola očekuje se do kraja godine. Za pješačku stazu Eminovci i pješački most, autobusna ugibališta i parkirališta izrađena je projektna dokumentacija, a investicija je vrijedna 2.149.801,25 kuna bez PDV-a i uspješno je prijavljena na Hrvatske ceste koje će iznos financirati svojim sredstvima, a radovi bi trebali početi ove jeseni. Za buduće razdoblje pripremamo i druge projekte koje ćemo kandidirati uglavnom prema EU fondovima i našim ministarstvima. Općina Jakšić i dalje će prakticirati sistem pripremljene projektne dokumentacije i građevinske dozvole – dodao je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Kratko je prokomentirao i određene nesuglasice u Općinskom vijeću.

-Mislim da i dalje neće biti problema u radu vijeća, a to što neki pojedinci imaju svoje želje i ciljeve da prve cirkus od ove općine – to neću komentirati. To su nisu želje i ciljevi za boljitak ove općine i Jakšića, ali mislim da će to sve brzo splasnuti i kako će već iduća sjednica vijeća pokazati da smo tu da radimo a ne zbog cirkusa. Načelnik je izabran od građana, narod je svoje rekao. Mi ćemo i dalje provoditi projekte i realizirati ih, nemamo nikakvih financijskih problema, planova imamo i idemo dalje – zaključio je Kovačević.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića