Osnovci se upoznali sa Domovinskim ratom i stvaranjem države /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA –  Po sedmi puta na kraju školske godine učenici osmih razreda osnovnih škola s područja grada Požege pohodili su povijesni lokalitet Sokolovac iznad grada poznat po borbi fra Luke Imbrišimovića Sokola protiv Turaka. Tu je održan „Sat istine“ kojim se oni upoznaju sa povijesnim zbivanjima u vrijeme stvaranja hrvatske države, ponajprije vezanima uz domovinski rat, a nazočili su izaslanik ministra branitelja Ferdinand Troha, zamjenici gradonačelnika Požege Darko Puljašić i Mario Pilon, umirovljeni brigadir Željko Samardžija i drugi.

-Nadam se da ćete otići odavde sa novim spoznajama o našoj bliskoj povijesti, a mi smo iz Požege prvi pokrenuli ovaj projekt  pogotovo d učenici izađu van iz škola i povijesna saznanja dobiju u prirodi-kazao je Krešimir Pavelić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Požeško-slavonske županije.

Sudionike „Sata istine“ pozdravio je i Ferdinand Troha, izaslanik ministra branitelja RH.

-Hrvatski branitelji se ponose ovim projektom, a nadam se da će i sve braniteljske udruge prepoznati ovu potrebu kako bi se prisjetili slavnih dana kad je obranjena domovina- poručio je Troha.

Inače ovaj projekt od samih početaka prepoznao je grad Požega i stalno mu daje potporu.

-Vi ste naša budućnost i nemojte zaboraviti one branitelje koji su nam ovo omogućili jer tko zaboravlja povijest on je ponavlja – kazao je obraćajući se osnovcima i gostima zamjenik gradonačelnika Požege Darko Puljašić. Sve je pozdravila i Maja Samardžija, ravnateljica Osnovne škole Antuna Kanižlića.

Predavač osnovcima bio je kao i ranije umirovljeni bojnik Mario Kalan.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot