OSMERO UČENIKA IZ UKRAJINE U ŠKOLI JULIJA KEMPFA U POŽEGI: „Hrvatski učitelji su manje strogi“

Autor: BST

Oslikani zid cvijećem u bojama ukrajinske zastave već na ulazu u školu znak je dobrodošlice učenicima iz Ukrajine. Naime, osmero učenika izbjeglih iz ratne Ukrajine iz grada Poltave sada pohađaju OŠ Julija Kempfa u Požegi. Priča je to kao i mnoge od nekoliko milijuna Ukrajinaca koji su svoje utočište od rata našli u Hrvatskoj, ali i u nadi da to neće trajati predugo.

„Svi smo bili zatečeni, pitali smo se kako ćemo se i mi prilagoditi, i kako će se učenici uklopiti, no, izvrsno su se svi prilagodili. Djeca su lijepo prihvaćena od učenika u razredu. Sve smo učenicima objasnili, tko dolazi i odakle, i zaista se svi jako trude da im pomognu. Isto tako i učitelji. Za nastavu gotovo svi pripremaju svoje nastavne listiće i na ukrajinskom jeziku, kako bi učenici odmah mogli naučiti, razumjeti i ujedno naučiti neke hrvatske riječi“, objašnjava nam ravnateljica Kornelija Sabljak. Škola im je osigurala besplatnu užinu, knjige i bilježnice, potreban pribor i ostalo.

Ravnateljica Osnovne škole Julija Kempfa Kornelija Sabljak

Djeca se izuzetno lako navikavaju na nove uvjete, otvorena srca i očiju upijaju sve novo oko sebe. U novoj sredini već imaju i svoje nove prijatelje, koji im pomažu da brzo nauče ono što hrvatski obrazovni program traži. Niti latinično pismo nije problem, jer im je engleski, kao i njihovoj generaciji u Hrvatskoj, drugi jezik kojim se bez problema služe. Uskoro će početi i posebna nastava od 70 sati za učenje hrvatskog jezika. No, već do sada su najnužnije naučili, pa će nastavnicima hrvatskog biti jednostavnije nastaviti sistematsko učenje. „Za sada je sve u redu, zaista se svi u školi trudimo, od učenika, učitelja do stručne služne, da s dubokim poštovanjem i razumijevanjem prihvatimo i činimo sve što možemo da se uklope u našu sredinu, da im pomognemo i u psihološkom smislu, što je sada potrebno. Znaju što se dogaša u njihovoj domovini i prate sve na internetu.“, dodaje ravnateljica Sabljak. U Ukrajini su im ostali bake i djedovi, koji ne žele ostaviti svoj dom.

Da je doista tako uvjerili smo se u razgovoru s tri vrlo drage osmoškolke. Anasttsija, Tetiana i Marharyta su u 8.d razredu. Uz svaki odgovor na pitanje kako im je, odgovaraju sa zahvalnošću i uz komplimente. Za učitelje kažu da su vrlo pažljivi i dragi, puno manje strogi nego njihovi u Poltavi, a škola je ljepša i uređenija. „Za deset dana koliko su ovdje svaki dan imamo nove izazove i nalazimo nove načine da ih uključimo u nastavu. Oni jako žele učiti, zainteresirani su i vrlo spremni na suradnju“, kaže nam prof. hrvatskog jezika Silva Mihalj Živković, koja s njima govori uglavnom na engleskom jeziku.  Hrvatski jezik ne čini im se lagan. A jesu li njihovi prijatelji u 8.d. razredu naučili što na ukrajinskom, odgovaraju: „Njet“. Pitam ih ponovno, a oni lukavo, dvosmisleno i veselo ponavljaju „Njet“. To su naučili.

Školu u Požegi u nižim razredima pohađaju još Hlieb, Nazar, Sviatoslav, Kira i Alisija. Mlađi učenici u nižim razredima još nisu niti svjesni što se događa u njihovoj državi, za razliku od starijih koji sve prate posredstvom interneta.“, dodaje ravnateljica Sabljak. Većina je ovdje s majkama. Nakon što su bili smješteni u Eminovcima, sada su u Kuli, odakle i majke dovoze automobilima u školu. Kažu da imaju sve što im treba, pa uz to da su zahvalni, dodali bismo da su i skromni. Što smo im mogli poželjeti nego da s nama ostanu onoliko koliko sami žele, jer se o povratku još ne može niti početi razmišljati.

Što se tiče izbjeglica iz Ukrajine u našoj županiji, doznali smo kako ih je u ovom trenutku 69, od čega je 33 djece, no ta brojka će se prema svim pokazateljima u narednim danima povećavati. Koliko će osoba kao svoj novi dom odabrati baš našu županiji, ostaje nam za vidjeti

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88