Osmaši svih požeških škola slušali predavanje o ratnim zbivanjima u svome kraju

Autor: Jelenko Topić

Prije petnaestak godina na povijesnom brdu Sokolovac iznad grada, poznatom po pobjedi Požežana nad Turcima pod vodstvom fra Luke Imbrišimovića Sokola, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Požeško-slavonske županije pokrenula je projekt Sat istine tijekom kojega se učenici završnih razreda požeških osnovnih škola upoznaju sa novijom poviješću svoga kraja ponajprije zbivanjima vezanima uz taj rat.

Nakon dvogodišnje stanke zbog epidemioloških mjera to predavanje održano je obnovljeno, a uz osmaše kao gosti su mu nazočili zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, pročelnica Grada Požege za društvene djelatnosti Maja Petrović, Jozo Katić, voditelj požeškog ureda Ministarstva branitelja, te predstavnici braniteljskih udruga.

Umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, pokretač Sata istine pozdravio je nazočne i zahvalio se na potpori, te je Mariji Samardžiji, ravnateljici Osnovne škole Antuna Kanižlića, koja odlazi dogodine u mirovinu, uručio poklon u znak zahvalnosti za dugogodišnju suradnju.

-Danas uživamo žrtvu najboljih od nas, a onaj tko ne vodi brigu o povijesti nema budućnost – istakla je pozdravljajući učenike pročelnica Maja Petrović. Ona je zajedno sa dožupanom Trohom predstavnicima udruge koja provodi Sat istine uručila računalo, čime će se olakšati daljnje organiziranje ove nastave, a nabavljeno je potporom Grada Požege i županije.

-Terenska nastava je ovime obnovljena, a o događajima iz naše slavne prošlosti čuti ćete izravno od sudionika tih zbivanja – kazao je Ferdinand Troha.

Potom je umirovljeni bojnik Mario Kalan održao predavanje osnovcima iznoseći brojne detalje o ratnim zbivanjima na tlu Požeštine. Sat istine završen je zajedničkim ručkom svih sudionika.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek