Osjetan pad upisanih učenika u prve razrede srednjih škola

POŽEGA – Nakon jesenskog roka u srednjim školama Požeško-slavonske županije prvi statistički pokazatelji o broju upisanih u prve razrede govore da bi trebalo napraviti temeljitiju analizu. U većini srednjih škola došlo je do osjetnog pada broja upisanih učenika.

U Obrtničkoj školi u Požegi ove je godine 155 učenika upisano u prve razrede, dok ih je prošle godine bilo 186, što je najveći pad od broja upisa svih srednjih škola. Pad bilježi i Poljoprivredna škola u kojoj je upisano 14 učenika manje, Srednja škola Pakrac sa 12 upisanih učenika manje, Gimnazija Požega sa 11 a Tehnička škola sa 1 upisanim učenikom manje u odnosu na prošlu školsku godinu.

Jedine dvije škole koje bilježe porast upisanih učenika su Ekonomska škola i Katolička gimnazija. Ekonomsku školu ove godine je upisalo 164 učenika, dva više nego prošle godine, dok je Katoličku gimnaziju upisalo 50 učenika, 5 više nego prošle školske godine.

Osjetni pad ne očituje se samo u manjem broju upisanih učenika, već i u velikoj količini preostalih slobodnih mjesta u našim srednjim školama. U svim srednjim školama Požeško slavonske županije ostalo je 129 slobodnih mjesta. Srednja škola Pakrac tako bilježi čak 37 preostalih slobodnih mjesta, najviše za smjer građevinskog tehničara, a zatim za rukovatelja samohodnim građevinskim strojevima, montera suhe gradnje i smjer opće gimnazije.  U Tehničkoj školi Požega ostala su slobodna mjesta za smjerove autolimara, elektromehaničara, tehničara za elektroenergetiku, tokara, strojobravara, tehničara za mehatroniku, računalnog tehničara za strojarstvo, elektroinstalatera i elektrotehničara, ukupno njih 26. U Glazbenoj školi ostala su 23 slobodna mjesta, najviše za smjer glazbenika pripremnog obrazovanja tambure. U Obrtničkoj školi najviše slobodnih mjesta preostalo je za smjer tesara, a ukupno je 18 slobodnih mjesta, dok je od 13 slobodnih mjesta u Poljoprivrednoj školi najviše onih za smjer mesara, čak njih 10. Gimnazija Požega bilježi 12 slobodnih mjesta, sve za smjer prirodoslovno matematičke gimnazije.

Trend manje upisanih učenika u odnosu na proteklu školsku godinu i veći broj preostalih mjesta koja nisu popunjena svakako trebaju potaknuti mjerodavne da se utvrdi razlog takvog stanja.

0 Comment

Send a Comment