Osjetan pad upisanih učenika u prve razrede srednjih škola

Autor: J.M.D.

POŽEGA – Nakon jesenskog roka u srednjim školama Požeško-slavonske županije prvi statistički pokazatelji o broju upisanih u prve razrede govore da bi trebalo napraviti temeljitiju analizu. U većini srednjih škola došlo je do osjetnog pada broja upisanih učenika.

U Obrtničkoj školi u Požegi ove je godine 155 učenika upisano u prve razrede, dok ih je prošle godine bilo 186, što je najveći pad od broja upisa svih srednjih škola. Pad bilježi i Poljoprivredna škola u kojoj je upisano 14 učenika manje, Srednja škola Pakrac sa 12 upisanih učenika manje, Gimnazija Požega sa 11 a Tehnička škola sa 1 upisanim učenikom manje u odnosu na prošlu školsku godinu.

Jedine dvije škole koje bilježe porast upisanih učenika su Ekonomska škola i Katolička gimnazija. Ekonomsku školu ove godine je upisalo 164 učenika, dva više nego prošle godine, dok je Katoličku gimnaziju upisalo 50 učenika, 5 više nego prošle školske godine.

Osjetni pad ne očituje se samo u manjem broju upisanih učenika, već i u velikoj količini preostalih slobodnih mjesta u našim srednjim školama. U svim srednjim školama Požeško slavonske županije ostalo je 129 slobodnih mjesta. Srednja škola Pakrac tako bilježi čak 37 preostalih slobodnih mjesta, najviše za smjer građevinskog tehničara, a zatim za rukovatelja samohodnim građevinskim strojevima, montera suhe gradnje i smjer opće gimnazije.  U Tehničkoj školi Požega ostala su slobodna mjesta za smjerove autolimara, elektromehaničara, tehničara za elektroenergetiku, tokara, strojobravara, tehničara za mehatroniku, računalnog tehničara za strojarstvo, elektroinstalatera i elektrotehničara, ukupno njih 26. U Glazbenoj školi ostala su 23 slobodna mjesta, najviše za smjer glazbenika pripremnog obrazovanja tambure. U Obrtničkoj školi najviše slobodnih mjesta preostalo je za smjer tesara, a ukupno je 18 slobodnih mjesta, dok je od 13 slobodnih mjesta u Poljoprivrednoj školi najviše onih za smjer mesara, čak njih 10. Gimnazija Požega bilježi 12 slobodnih mjesta, sve za smjer prirodoslovno matematičke gimnazije.

Trend manje upisanih učenika u odnosu na proteklu školsku godinu i veći broj preostalih mjesta koja nisu popunjena svakako trebaju potaknuti mjerodavne da se utvrdi razlog takvog stanja.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot