Osigurano 5 tisuća doza cjepiva: Hoćete li se cijepiti protiv gripe?

POŽEGA – Danas u cijeloj Hrvatskoj počinje cijepljenje protiv gripe pa tako i na području Požeško-slavonske županije, doznajemo iz Zavoda za javno zdravstvo. Osigurano je 5.040 doza cjepiva za stanovnike s područja Požeško-slavonske županije koje je namijenjeno zaštiti od tipova virusa koji se očekuju u ovoj sezoni. Koristi se uobičajeno sezonsko cjepivo, koje se ni po čemu ne razlikuje od dosadašnjih sezonskih cjepiva koja su godinama u upotrebi. U njegovom su sastavu sojevi virusa A  (H1N1 i H3N2) i soj virusa B.

Cijepljenje je namijenjeno u prvom redu starijim osobama, kroničnim bolesnicima, bez obzira na dob, i zdravstvenim djelatnicima. Kronični bolesnici se cijepe kod svojih izabranih liječnika, a ostali (stariji od 65 god. i zdravstveni djelatnici) mogu se cijepiti i kod svojih liječnika i u Županijskom zavodu za javno zdravstvo.

– Cijepljenje u Zavodu za javno zdravstvo može se obaviti ponedjeljkom, srijedom i petkom od 7 do 10 sati počevši od 2. studenog, a u Pakracu utorkom i četvrtkom od 8,30 do 10 sati – ističe voditelj Službe za epidemiologiju u požeško-slavonskom Zavodu za javno zdravstvo dr. Ante Vitalija, epidemiolog.

Prošle je godine u Hrvatskoj od gripe oboljelo više od 21 tisuću osoba od kojih je umrlo devet. Iz Zavoda za javno zdravstvo pozivaju posebno starije osobe da se obvezno cijepe.

Dolazak gripe očekuje se krajem prosinca i traje do ožujka, a prvi simptomi bolesti su visoka temperatura, bol u mišićima i glavobolja uz respiratorne probleme.

/Foto: Ilustracija, dnevnik.hr/

0 Comment