Orljavu nitko ne želi kupiti jer je u krugu zatvora: Uskoro preseljenje u bivši Presoflexov maxi shop?

POŽEGA – Za tekstilnu tvrtku Orljava država je našla novu lokaciju, na koju bi se trebao preseliti pogon toga najvećeg domaćeg proizvođača muških košulja, kako bi se tvrtka mogla lakše prodati, piše vecernji.hr. Nadalje se navodi kako je potencijalnim ulagačima velik teret predstavljala činjenica da, prije nego što uđu u tvornicu, moraju proći kroz Kaznionicu u Požegi.

Država, koja je u potpunosti vlasnik Orljave, postigla je dogovor s jednim domaćim koncernom u čije će se prostore u Požegi useliti oko 350 radnika Orljave, a taj će koncern dobiti olakšicu pri najmu državnog prostora na drugoj lokaciji u zemlji. O svemu tome smo pisali na pozega.eu portalu prošle godine u mjesecu svibnju pogledaj ovdje.

Vecernji.hr navodi kako je Orljava prije tri godine završila predstečajnu nagodbu dok potraga za ulagačem traje već dulje vrijeme, a očekuje se da će se s novom lokacijom taj proces brže privesti kraju. Zbog problema s likvidnošću Orljavi je novi vlasnik neophodan. Neslužbeno doznajemo da je najizglednija nova lokacija Orljave hala bivšeg Presoflexovog maxi shopa u Osječkoj ulici, dakle u neposrednoj blizini sadašnje lokacije Orljave.

Luka Balenović, predsjednik Uprave Orljave d.d.

-Plasman na domaće tržište pao je zajedno s krizom pa, dok smo nekad prodavali 200.000 košulja godišnje, sada ih u Hrvatskoj plasiramo svega 50.000. Preseljenjem u nove pogone planiramo proizvodnju proširiti i na nove segmente jer tekstilna industrija u zemlji sve teže preživljava. Još smo prije nekoliko godina zato pokrenuli i usluge tapeciranja namještaja. Sada se gotovo 80 posto naše proizvodnje odnosi na izvoz, a najviše za našeg višegodišnjeg kupca, njemačku tvrtku Olymp. Godišnje proizvedemo oko 400.000 košulja – kaže predsjednik uprave Orljave Luka Balenović.

Kao i za ostale tvrtke u tom sektoru problem je konkurentnost pa kupci sve više traže proizvođače u zemljama s nižom cijenom rada – od Makedonije, Bugarske do Bangladeša. U zemlji Orljava šiva za MORH, banke, hotele, Croatiju Airlines.., no nema kontinuiteta pa je teško i računati na stalne prihode.

Zdravko Ronko, zastupnik u Hrvatskom saboru

Ne treba prijeći preko činjenice da je taj procese preseljenja i svoj veliki doprinos u svemu tome dao tadašnji, a i sadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru Zdarvko Ronko koji je o tome 4.svibnja 2015. godine izjavio:

-Mogu samo reći da ću maksimalno pripomoći razrješavanju tog pitanja i da ću dati sve od sebe u granicama svoje mogućnosti. Vjerujem u kvalitetno iznalaženje tog rješenja a u određenom pravcu su i poduzeti početni koraci- rekao je saborski zastupnik Zdravko Ronko koji je u tom vremenu dao veliki doprinos za dobivanje pozajmnice od dva milijuna kuna kako bi se premostilo poslovanje tvrtke.

0 Comment