OPG BLAŠKOVIĆ: Počela berba aronije na najvećem ekološkom nasadu u Požeškoj županiji

Autor: Jelenko Topić

blankJAKŠIĆ – Ova godina čini se bila je klimatski izuzetno povoljna za razvoj biljke aronije čiji plodovi imaju brojne zdravstveno-korisne sastojke. To je vidljivo na nasadima Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Blašković u Jakšiću koji su vlasnici najveće površine  sa ekološkim načinom uzgoja na području Požeško-slavonske županije.

blankSunčano i jako toplo ljeto pogodovalo je da se ove godine krene ranije u berbu aronije. Na ekološkom nasadu OPG-a Blašković u Jakšiću bobice se pažljivo biraju i samo najbolje idu kupcima. Berba se odvija svaki dan, tako da se samo svježe bobice dostavljaju kupcima. Dostava na području županije je besplatna, a informacije i narudžbe moguće sa svakog dana uključujući i vikendom da bi dobili svjež urod  na mobitel 098/932-9189.

blankPlodovi aronije su okruglaste i sjajne ljubičasto crne bobice, ugodnog, kiselo-slatkog i pomalo trpkog okusa. Dozrijevaju u kolovozu.  Budući da sadrže tvari koje sprječavaju razvoj bakterija truljenja, aronije se ne kvare ni dugo vremena nakon berbe.

-Zrele aronije bogate su vitaminima i mineralima. Od vitamina sadrže najviše vitamina C, čak 10 puta više nego limun i naranča, a sadrže i vrlo rijetki vitamin P kojeg u aroniji ima čak 2 puta više nego u crnom ribizu. One sadrže mnogo biofenola, tanina, flavonoida i antocijanina koji su izuzetno snažni antioksidansi.  Njihova koncentracija u aroniji veća je nego u bilo kojem voću te se slobodno može reći da je aronija možda najzdravije voće na svijetu – kaže nam vlasnik nasada Đuro Blašković.

blankOni su poznati proizvođači soka i čaja od aronije. Stručnjaci tvrde da proizvodi od aronije pomažu kod anemije (manjka željeza), regulacije krvnog tlaka, regulacije šećera i masnoće u krvi, regeneracije jetre, zatim u tretmanima liječenja raka, kod liječenja urinarnih infekcija…

Zašto Ekološka proizvodnja, a zbog čega konvencionalno i jeftino nije dobro?

-Veliko nam je zadovoljstvo bavljenje ekološkom poljoprivredom, sama činjenica da kada nešto radiš jako dobro u suradnji s prirodom, te da taj proizvod možeš s ponosom ponuditi kupcima vrlo je značajna. To i je prednost naše proizvodnje kada ljudi prepoznaju kvalitetu naših proizvoda i ponovno nam se vraćaju – nastavlja nam Đuro Blašković i dodaje da  je najbolji marketing jednog ekološkog proizvođača  sam način proizvodnje koji je u skladu s prirodom. 

blankU proizvodnji aronije ovdje ne koriste nikakva kemijska sredstva što znači da nema tretiranja s pesticidima, herbicidima itd. Nadalje ne koriste umjetna gnojiva, a niti stajski gnoj (jer i stajski gnoj može biti pun antibiotika i drugih raznih zagađenja…).

Rad u aroniji se bazira samo na mehaničkom uništavanju korova, što znači motika i kopanje oko aronije, čupanje trave unutar sadnice aronije, te malčiranje trave između redova.

Nakon tri godine prijelaznog razdoblja ove godine OPG Blašković je dobilo certifikat za svoju ekološku proizvodnju.

blank

-To nam mnogo znači jer znači nije samo priča kako smo mi ekološki proizvođači več radimo u skladu s ekološkim načelima, a  kada kažemo da smo ekološki proizvođač to dokazujemo i certifikatom, kojega smo čekali dugo vremena i sada ga s ponosom ističemo – zaključno je rekao Blašković.

Kod ekološkog načina proizvodnje prinosi budu osjetno manji, bobica je nešto sitnija, ali zato je kvaliteta bobice neusporediva s aronijom koja se uzgaja na konvencionalni način. Kod konvencionalne poljoprivrede koristi se široka paleta pesticida i herbicida, a sve s težnjom za  većim prinosima i većom zaradom, p se jako često se prelazi granica koja je tolerantna za ljude i prirodu. Zbog velikih prinosa kod konvencionalne proizvodnje je i cijena bobica i soka na tržištu dosta niža.

blank blank blank

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića