Općinsko vijeće Jakšića nije konstituirano: Tko izaziva krizu i financijske gubitke?

Autor: DK

blankJAKŠIĆ – Općinsko vijeće Jakšića nakon lokalnih izbora na prvoj sjednici nije konstituirano zbog opstrukcije i napuštanja sjednice većine vijećnika koji su izabrani na kandidacijskim listama grupe birača i listi SDP-a i njima poznatih razloga.

blankSjednicu su napustili izabrani vijećnici Zdenko Biondić, kao nositelj kandidacijske liste grupe birača i njegovi vijećnici Ivan Murar i Vladimir Derma te Mladen Raguž koji je također bio nositelj kandidacijske liste grupe birača i kao pojedinac izabran u Općinsko vijeće. S početka sjednice je otišla i vijećnica iz redova SDP-a Marija Šinko Ružičić.

blankNa sjednicu se nije odazvao nositelj kandidacijske liste grupe birača Domagoj Oreški iz njemu poznatih razloga dok je izabrana vijećnica s njegove liste Natalija Baričević ostala na sjednici.

Konstituirajuću sjednicu otvorila je Antonija Jurković ovlaštenica Ministarstva uprave, odnosno Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji od koje je izabrani vijećnik Mlade Raguž odmah na početku sjednice tražio da se sjednica odgodi jer su, kako je on rekao, na neke vijećnike vršeni pritisci. Taj zahtjev nije bio udovoljen Mladenu Ragužu jer nema uporišta u Poslovniku. Na njegove tvrdnje da su na neke vijećnike vršeni pritisci predsjedateljica na konstituirajućoj sjednici Antonija Jurković mu je skrenula pozornost da to treba prijaviti nadležnim institucijama ako za to ima saznanja.

blankNakon napuštanja sjednice navedenih vijećnika ista je nastavljena na kojoj su ostali vijećnici sa koalicijske liste HDZ-a i HSS-a, Boško Obradović, Dario Pažin, Mario Glavaš, Josip Biondić, Nikolina Nikolaš i Dario Majetić te vijećnica s kandidacijske liste grupe birača Domagoja Oreškog Natalija Baričević.

blankKada se po proceduri došlo do biranja predsjednika Općinskog vijeća za koju je funkciju bio predložen Boško Obradović nije bio dovoljan broj glasova za taj izbor. Vijećnici koalicijske liste HDZ-a i HSS-a, njih 6, glasali su za izbor Boška Obradovića dok je jedna vijećnica, Natalija Baričević bila suzdržana. Da bi izbor bio pravovaljan trebalo je biti najmanje sedam glasova za izbor jer Općinsko vijeće broji ukupno 13 vijećnika. Nakon kraće stanke izbor je prema Poslovniku ponovno ali bez uspjeha.

blankKome i zbog čega su potrebni ovakvi scenariji poznato je samo onim vijećnicima koji su napustili sjednici ali i vijećniku Domagoju Oreškom koji se nije pojavio jer treba biti odgovoran vijećnik prema svojim biračima i svojim postupcima ne proizvoditi nikakve dodatne troškove i dovoditi bilo kakvu krizu u vlasti bilo onu izvršnu ili zakonodavnu.

Naredna sjednica se treba održati u narednih 30 dana, a ako se ne uspije niti tada konstituirati Općinsko vijeće postoji zakonska odredba za dodatnih još 30 dana za mogućnost konstituiranja vijeća nakon čega se tek onda ide u nove izbore. Koga će u konačnici građani-birači radi toga kazniti ostaje nam za vidjeti.

Ne funkcioniranje Općinskog vijeća nanosi štetu jer neke se odluke u interesu građana i ustanova kojima je osnivač općina trebaju donijeti jer se u protivnom puno toga financijski gubi. I zbog toga će netko snositi odgovornost, oni koji su opstruirali rad sjednice i napustili je, jer građani ipak dugo pamte.

blank

 

 

   

 

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića