Općinski vijećnici većinom glasova prihvatili “realan” proračun za 2016.

Autor: D.K.

ČAGLIN – Proračun općine Čaglin za 2016. biti će manji gotovo 1,7 milijun kuna u odnosu na ovogodišnji koji je također rebalansom smanjen u odnosu na planirani. Tako je rebalansom proračuna isti smanjen sa 5,63 na 5,13 milijun kuna za što je, kako je izneseno na Općinskom vijeću, najveći razlog smanjenje prihoda od poreza na dohodak. Na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća moglo se čuti i kako su izostale planirane pomoći s razine države i županije. Možda je sreća u nesreći i ta što je država izvršila povrat sredstava općini u iznosu od gotovo 600 tisuća kuna za vraćeni porez građanima.

Dalibor Bardač, načelnik općine Čaglin

Planirano punjenje proračuna u 2016. godini, 3,4 milijun kuna, može se očekivati, kako je nagalsio načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, isključivo od šumskog doprinosa, zakupa zemljišta te poreza od zaposlenih s područja općine, kojih ima samo 258. Za proračun je načelnik Bardač rekao i kako je proračun prije svega realan te da su sve stavke obrazložive.

– Ovaj proračun se razlikuje uvelike od onog prošlogodišnjeg. Kod sastavljanja ovog proračuna gledali smo da stvarno bude realan i da nema niti jedne stavke koja neće doći. Naš prihod je takav ograničen, no ako dođemo u situaciju da moramo vratiti onih 400 tisuća kuna za trafostanicu u Industrijskoj zoni, on je onda i manji. Predali smo dokumentaciju za uređenje domova u Milanlugu, Kneževcu, Sapni i Sovskom dolu i njih planiramo urediti iz mjera ruralnog razvoja. Predviđeno je i uređenje dvije ulice u Čaglinu – naglasio je pri obrazlaganju proračuna načelnik Bardač.

Proračun za 2016. godinu usvojen je s većinom glasova, a bivši načelnik, danas općinski vijećnik Ivan Đurina bio je protiv proračuna iako nije dao gotovo niti jednu konstruktivnu primjedbu na proračun, a niti konstruktivan prijedlog za izmjenom proračuna.

Unatoč malim financijskim sredstvima u proračunu općine ipak se nešto i investiralo iz drugih izvora o čemu je govorio općinski vijećnik Željko Jakopović koji je i zamjenik požeško-slavonskog župana za gospodarstvo.

Željko Jakopović, općinski vijećnik u Čaglinu i zamjenik požeško-slavonskog župana

-Dodao bih još ono što je načelnik propustio reći i da je skoro gotova dokumentacija za energetsku obnovu sportskog objekta uz četiri doma u koja se planira investirati. Realno je očekivati nove natječaje kako su planirani, negdje u svibnji i lipnju, što je razlog zbog privremenog proračuna na razini države. Niti jedna opcija koja god dođe na vlast neće ništa mijenjati jer su to sve natječaji koji su diktirani programima i direktivama EU. Ono što bi htio istaknuti, a što je trebalo naglasiti i kod rebalansa da u ovoj godini nije u Čaglin došlo gotovo ništa osim onog naloga da moramo vratiti novac poreznim obveznicima što nam je ipak vraćeno. U tijeku je izmještanje TK kabela iz Čaglina prema Kneževcu u sklopu izgradnje akumulacije Londža u vrijednosti 500 tisuća kuna, za što se nadam da će sve to biti napravljeno i plaćeno što rade Hrvatske vode. Energetski je obnovljena škola u vrijednosti od gotovo pola milijuna kuna što je sufinancirala županije i Fond za energetsku obnovu. Nadam se i da će se u školi odraditi male rekonstrukcije za što je ravnateljica poslala zahtjev što bi do kraja godine i to uvrstili u plan kako bi se i to napravilo. Moram naglasiti i da je ŽUC završio asfaltiranje jedne ulice. Ide se u nastavak kanalizacija u vrijednosti 250 tisuća kuna, energetska obnova stanova u zgradama u vrijednosti milijun kuna, rekonstrukcija županijske ceste u vrijednosti 5-6 milijuna kuna s izgradnjom parkirališta za autobuse i parkirališta ispred crkve što će u potpunosti promijeniti izgled centra Čaglina, Vodoprivreda planira završetak radova na Akumulaciji Londža od 1,4 milijuna kuna, uređuju se i imovinsko pravni odnosi sa 600 tisuća kuna – istakao je Željko Jakopović koji je naglasio kako sve to ide mimo proračuna, koji je stvarno malen, a ako bi takav ostao onda ne postoji niti opravdanje da postoji i općina, ali takvih ima puno te da su općine kakav takav zalog da će se voditi računa o tom kraju i na svaki novi način privući sredstva za razvoj komunalne i druge infrastrukture.

Jakopović je istakao kako se očekuje i povlačenje sredstava iz mjere 7. ruralnog razvoja za koju natječaji još nisu raspisani. Doprinosu projektima s razine države i županije svakako veliki obol daje upravo Željko Jakopović koji s razine zamjenika župana može učini puno toga, što je i vidljivo kao i jako dobra suradnja između njega i načelnika općine Dalibora Bardača.

Više iz kategorije