Požega.eu

Općina Kaptol pokrovitelj Festivala bunjevačkih pisama u Subotici

PRIJE 2 TJEDNA
JELENKO TOPIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Općina Kaptol pokrovitelj Festivala bunjevačkih pisama u Subotici Požega.eu | Općina Kaptol pokrovitelj Festivala bunjevačkih pisama u Subotici

(FOTO: Plakat)

PRIJE 2 TJEDNA
JELENKO TOPIĆ

Već nekoliko godina traje suradnja Festivala tamburaških pjesama Zlatni glas Zlatne doline iz Kaptola i Festivala bunjevačkih pisama u Subotici, a kroz nju svake godine u Kaptol dolaze izvođači iz Vojvodine, te u Subotici nastupaju solisti i sastavi iz naše zemlje.

Suradnja je započela prije nekoliko godina kada je dugogodišnja kaptolačka glazbena priredba dobila međunarodni karakter jer na njoj sa novim pjesmama nastupaju pjevači, pjevačice, glazbeni sastavi i pjevačke skupine iz drugih država.

-Uz Zlatni glas Zlatne doline sa subotičkim festivalom, odnosno njegovim tamburaškim orkestrom surađuje naš Kaptolački tamburaški orkestar – kaže Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol obrazlažući odluku da Općina Kaptol bude ove godine generalni tj. glavni pokrovitelj Festivala bunjevačkih pjesama koji  će se održati 24. rujna. Podsjetimo upravo navedeni subotički tamburaši su svake godine gosti prve večeri priredbe Tambura za dušu u Kaptolu.

Kaptolčani će naravno nazočiti festivalu, kao što je to bio slučaj i prethodnih godina, no ovom prilikom u svojstvu glavnih pokrovitelja tako da će načelnik kaptolačke Općine Mile Pavičić sudjelovati u dodjeli nagrada pobjednicima tamošnjeg festivala.

Ovo pokroviteljstvo rezultat je i nastojanja da se pomogne Bunjevcima u Vojvodini što zasigurno doprinosi njihovoj opstojnosti na tim prostorima i očuvanju baštine hrvatskog naroda u tom dijelu susjedne Srbije.

Kroz ovu suradnju, te Tamburaški kamp u Pleternici, ostvaren je i projekt prekogranične suradnje Grada Pleternice odnosno njihove Javne ustanove sa Hrvatskom glazbenom udrugom Festival bunjevačkih pisama pa je europskim novcem uređena Tamburaška kuća i njen okoliš, gdje je sjedište ove kulturne institucije Bunjevaca u Subotici. Nakon festivala u Subotici će taj objekt biti svečano otvoren uz nazočnost čelnika Pleternice i Kaptola, a očekuje se u prisutnost čelnika Požeško-slavonske županije.  


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.