Oni spašavaju živote u svim ugrozama – u 2019. godini intervenirali su gotovo 16 tisuća puta: „To je naš poziv koji smo odabrali, a ne posao“

Autor: DK

Što se sad dogodilo, je li neka teška prometna nesreća ili je nekom pozlilo, mnogi se zapitaju kada pokraj njih, kroz njihovu ulicu ili mjesto gotovo „proleti“ žuto vozilo s upaljenim zavijajućim sirenama i plavim rotacijskim svjetlima. Radi se o vozilima hitne medicinske pomoći koji se nalazi medicinsko osoblje koje je poslano na žurnu intervenciju. Na intervenciju idu, a da ne znaju kakav ih prizor očekuje, na nekoj od prometnih nesreća ili nekom drugom nemilom događaju. Imaju samo one prve općenite informacije, ali kada se dođe na mjesto događaja tek se onda susretnu s pravom istinom. Intervenirati trebaju što žurnije i u djelićima sekundi donijeti odluku na koji način prvu liječničku pomoć pružiti.

Opisali smo samo dio poslova koje obavljaju timovi Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije, a koji su sa specijaliziranim vozilo, potrebitom opremom i instrumentima na raspolaganju svima kojima je žurna medicinska pomoć potrebna.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije Fabijan Barišić u razgovoru nam ističe kako ta medicinska ustanova ima ukupno dva TIM-a u Požegi jedan s liječnikom i jedan TIM bez liječnika koji rade od 0 – 24 sata, i po jedan TIM s liječnikom u Pakracu i jedan TIM bez liječnika u Pleternici koji također rade od 0 – 24 sata.

-U prijedlogu je izrada nove Mreže hitne medicine koja će dodatno poboljšati kvalitetu usluge hitne medicine u našoj županiji ali o tome ću moći nešto više reći kad se donese nova Mreža hitne medicine – dodaje ravnatelj Barišić.

Tema našeg razgovora je bila broj intervencija na koje su TIM-ovi izišli i bili angažirani u 2019. godini kao i drugim pojedinostima vezanima za rad liječnika i drugog medicinskog osoblja.

Fabijan Barišić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije

-Zavod za hitnu medicinu je u prošloj 2019. godini imao ukupno 15.728 postupaka, od toga ambulantnih pregleda 10.887 – Požega 7.915 i Pakrac 2.972. Intervencija na terenu bilo je 4.841 od čega u Požegi TIM s liječnikom imao 1.059, a TIM bez liječnika 1.576. Ispostava Pakrac je imala 1.263 intervencije na terenu, a ispostava Pleternica 943 intervencije – ističe Fabijan Barišić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije dodajući kako je njihova prijavno dojavna jedinica (194) zaprimila ukupno 6.708 poziva od čega se odnosilo na čiste intervencije 4.841, na savjete i upite 1.822, a bilo je i onih koji su uznemiravali, njih 63.

S ponosom ravnatelj Barišić ističe kako su njegovi TIM-ovi imali zavidan postotak uspješnih reanimacija pacijenata, prevedeno „spašenih života“, 18,98 posto što je iznimno uspješno gledajući prosjek u Republici Hrvatskoj.

Liječnici koji rade u Zavodu za hitnu medicinu nisu previše raspoloženi za razgovor s novinarima. Kratko su prokomentirali smo da posao koji rade vole i da je to njihov poziv za koji su se odlučili.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: