Okupili se maturanti Gimnazije nakon pola stoljeća /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Maturanti nekadašnjih pet razreda požeške Gimnazije koji su je završili daleke 1967. godine, inače rođeni 1948. ili 1949. godine, okupili su se na proslavi pola stoljeća mature. Bila su to tada tri razreda društvenog smjera u kojima su prevladavale djevojke, te dva prirodoslovno-matematičkog, sa ukupno više od 130 učenika, a na ovom velikom i rijetkom jubileju okupila se polovina toga broja. Pristigli su iz Zagreba, Rijeke i drugih dijelova Hrvatske, a nakon okupljanja pred svojom nekadašnjom školom, družili su se u hotelu „Grgin dol“ gdje je nastupio glazbeni duo“Amor“.

Nositelj organizacije proslave bio je njihov kolega Željko Balog, koji je nakon studija u svoju Gimnaziju došao raditi i ostao cijeli radni vijek predavajući engleski jezik, vodio je filmsku radionicu, a kasnije postao organizator Hrvatskog festivala jednominutnog filma, jedinstvenog u svijetu!

-Razrednici su nam bili Nikola Dugandžija, Maja Vuković i Vladimir Vugrinec, išli smo u dvije smjene, mnogi od nas su završili studij, a bila je i onda matura uz obavezan hrvatski jezik, matematiku i pismeni rad kojega smo usmeno branili – kaže profesor Balog uz kojega su kolege Novačić, Živković, Benić i drugi.

Sjeća se mature jer su došli pred školu gdje bi izvukli desetak onih koji će taj dan polagati, a ostali su dolazili slijedećih dana čekajući svoj red pri čemu je bilo izvlačenje pitanja pa je onima na kraju mature preostalo tvrde ono najteže!

Ova generacija dala je prvog požeškog gradonačelnika nakon osamostaljenja države poznatog pravnika Dragutina Štirmera, zatim nekadašnjeg direktora Požeške banke danas člana uprave Plamena Vinka Matijevića, bivšeg direktora HT Požega Ivicu Jurčića i mnoge druge.

Ovi maturanti okupljali su se svakih pet ili deset godina, ponekad svi zajedno, a bilo je slučajeva da su se okupljali razredi zasebno.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: