Okućnice diljem Hrvatske ukrašavaju se cvijećem iz Vetova /FOTO/

Autor: D.K.

Mlada poduzetnica Ivana Jakeljić Hruška vlasnica je Obrta za proizvodnju i prodaju cvijeća „Lotus“ iz Vetova. Riječ je o obrtu koja godišnje proizvodi više od 100 tisuća raznovrsnih sadnica ukrasnog bilja. Osim na tržnicama Požege i Pleternice njihovo cvijeće i ukrasno bilje se može kupti i u trgovačkim centrima diljem Hrvatske. Kod njih se osim požeških snabdjevaju i cvjećari iz Slavonskog Broda, Vinkovaca i Županje. Mnogi kupci navrate i u dom Jakeljićevih u Požeškoj ulici u Vetovu gdje su plastenici i proizvodnja.

U ovoj obitelji cvjećarstvo ima dugu tradiciju. Naime, Ivanini roditelji Ljerka i Marko su za ukrašavanje vlastite okućnice, terasa i balkona proizvodili sadnice raznovrsnog cvijeća. Koristili su plastične tunele i improvizirane plastenike. A onda je proizvodnja došla do te mjere da su početkom devedesetih godina prošlog stoljeća registrirali obrt za proizvodnju i prodaju cvijeća. Za ime obrta je odabran jedan od najljepših cvjetova,“ Lotus“. Vrijedne i samozatajne supružnike Jakeljić  smo mogli vidjeti za sajamskih dane na požeškoj, plterničkoj i kutjevačkoj tržnici. Cvijeće su prodavali i na kućnom pragu a zahvaljujući ozbiljnom pristupu uspjeli su ući i veleike trgovačke lance.

Današnja proizvodnja se odvija u sedam suvremenih plastenika na nešto više od dvije tisuće kvadratnih metara a u proizvodnji  je stotinjak vrsta cvijeća i ukrasnog bilja. Bilje se proizvodi uglavnom iz sjemena i reznicama. U proljeće su to presadnice za vrtove, a u jesen rezano cvijeće i lončanice krizantema za potrebe blagdana Svih svetih. Tu je i veliki broj vrsta kaktusa, takozvanih sukulenata, te dekorativnog zelenila. U ovaj posao su ukljkučeni svi članovi obitelji, a povremeno, uglavnom u proljeće i jesen, zapošljavaju se sezonci i to su u pravilu Vetovčani.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88