Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu
MUZEJ BEĆARCA

Okruglim stolom u Pleternici započeli „Dani hrvatske glagoljice i glagoljaštva“

PRIJE 5 MJESECI
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 5 MJESECI
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

U Pleternici su okruglim stolom pod nazivom „Glagoljica, pismo koje spaja“, koji je održan u Muzeju bećarca, započeli „Dani hrvatske glagoljice i glagoljaštva“. Zajedničkim snagama organiziraju ih Gradovi Pleternica i Novska. Obraćajući se nazočnima prigodnim pozdravnim riječima, ravnateljica gradske Javne ustanove Jasna Hoffmann istaknula je kako ova dva grada već odavno u raznim projektima stvaraju okvir za kvalitetan društveni i gospodarski razvoj, kao preduvjet za opstanak, što je bio jedan i od temelja za razvijanje prijateljstva.


-Glagoljicom kao pismom koje spaja ovi gradovi samo su dodatno pojačali svoje prijateljske veze zajedničkim njegovanjem slavonske kulture, običaja i identiteta. Fragmenti glagoljaštva uočavaju se i na slavonskom području, ponajviše u okolici Pleternice. Tu je crkva svetog Dimitrija u Brodskom Drenovcu, koja je prepuna uklesanih glagoljskih slova. U okolici ove crkve još su dvije crkve koje sadrže glagoljske natpise: crkva svetog Luke u Srednjem Lipovcu i crkva svetog Martina u Lovčiću- zaključila je J. Hoffmann te je najavila kratki videofilm o glagoljskim natpisima crkve u Brodskom Drenovcu.


U pozdravnoj riječi gradonačelnica Marija Šarić izrazila je zadovoljstvo nazočnošću gostiju u gradu koji godinama u kontinuitetu korača prema naprijed, istražuje mogućnosti te pretvara ideje u nove prilike za svoje sugrađane.


-Pozdravljam vas u Muzeju bećarca, mjestu u kojem se spojila želja da očuvamo izvorno, baštinsko bogatstvo, te ga prezentiramo drugima i sačuvamo za generacije koje dolaze. Upravo je Muzej mjesto u kojemu svjedočimo kako se od jedne male ideje napornim radom može doći do velikih priča za naš grad, za naše sugrađane i u konačnici za naše gospodarstvo. Po tome smo slični s gradom Novskom, našim prvim prijateljskim gradom. Pomoću bespovratnih sredstava brojne prilike pretvaramo u nove projekte kojima povećavamo kvalitetu života naših sugrađana. Pismo koje nas spaja, glagoljica, otvara nam neke nove zajedničke priče. Nakon što smo obilježili Dan materinskog jezika, pokrećemo brojne zajedničke aktivnosti krovnom temom glagoljice. Mislim da još nismo svjesni kuda nas to može odvesti, ali upravo smo zato danas ovdje. Zahvaljujem profesoricama Horvat i Forjan koje će, uz moderiranje profesorice Mikrut, upoznati nas s knjigom koja će, vjerujem, svima nama otvoriti nove vidike i izroditi nove ideje za nove projekte-poručila je gradonačelnica.


Županica Antonija Jozić napomenula je kako je dan ranije obilježen Međunarodni dan materinskog jezika, a prvo pismo koje su Hrvati koristili upravo je bila glagoljica.
-Čast mi je i zadovoljstvo što smo jučer u Velikoj županijskoj vijećnici potpisali pismo suradnje s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji i osigurali financijsku podršku i pomoć koja će pomoći jačanju hrvatske nacionalne manjine za sve one projekte koji su bitni za hrvatski narod. Pismo glagoljica, hrvatsko pismo kojim su pisali naši preci, pronalazi se i na kontinentu, iako je nama svima nepojmljivo da je može biti na ovome dijelu. Neprocjenjiva je i nevjerojatna ta hrvatska baština i hrvatski identitet koji se nastoji očuvati, u konačnici i donošenjem Zakona o hrvatskom jeziku koji je upravo na inicijativu Matice hrvatske usvojen u Hrvatskom saboru. To su neke bitne identitetske odrednice našega naroda. Prošle godine 17. veljače otvoren je Muzej bećarca, bećarac je identitet naroda i ovoga prostora, slavonskog čovjeka, njegovog inata i ponosa, a pjeva se ne samo u Slavoniji nego u Baranji i Srijemu. Stoga sam uistinu ponosna na svoj grad Pleternicu i na prijateljski grad Novsku, što su napravili ovaj korak dalje i uspostavili međugradsku suradnju upravo na ovim „Danima hrvatske glagoljice i glagoljaštva“. S ovog mjesta veliki pozdrav upućujem ministru Marinu Piletiću. To je je bila njegova ideja, on je profesor hrvatskoj jezika i potaknuo je dvije gradonačelnice da krenu u ovom smjeru. Na tragu tih prijateljstava i suradnje, i svega onoga što zajedništvo i ljubav prema domovini može ostvariti, želim nam uspješne „Dane hrvatske glagoljice i glagoljaštva“-zaključila je županica.


Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, sa sjedištem u Subotici, Jasna Vojnić naglasila je kako je sudjelovala prethodnog dana u potpisivanju Sporazuma o suradnji i potpori Požeško-slavonske županije, u čemu su sudjelovali svi županijski gradovi i općine.
-Puno nam znači da dajete potporu Hrvatima u Srbiji, ne samo financijsku nego i onu koja se odnosi na usvajanje zakona, gdje je ikavica dio hrvatskog jezika, što nam je od velikog značaja. To govorim zbog današnjeg dana i glagoljice koja je dio hrvatskog identiteta i moramo je čuvati. Ako to ne uspijemo, budućnost naših generacija neće biti zajamčen-poručila je J. Vojnić.


Naposljetku je održana promocija knjige „Brendiranje kulturom: glagoljica“, autorica prof. dr. sc. Jasne Horvat i prof. dr. sc. Josipe Forjan, uz moderiranje prof. Martine Mikrut. Naglašeno je kako je svrha predstavljanje knjige bila pojasniti Model kružne kreativnosti kojemu je rezultat cjelovito brendiranje fenomena koji se postavlja u središte modela, a koji ima za cilj ponuditi rješenja za glagoljska kulturna dobra Novske i Pleternice. Sudionici okruglog stola na kraju su pogledali videofilm „Glagoljaška poema Az“. Prigodnim pozdravnim riječima sudionicima okruglog stola obratio se prof. Franjo Novak, ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici.


Treba napomenuti da će sve do završetka manifestacije „Dani hrvatske glagoljice i glagoljaštva“, 29. veljače, građani moći sudjelovati i u raznim drugim događajima, od izložbe „Živa glagoljica otoka Krka“, pa sve do tečaja glagoljice za odrasle u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Ante Jagar“ u NovskojOcijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.