Odstrel križanaca divljih svinja šteta ili korist za državu?

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA / PAKRAC / LIPIK – Najnovije presude nadležnih sudova u Bjelovaru, Pakracu i Požegi radi naknade štete koju naša država potražuje od pet lovačkih društava pakračkog i lipčkog kraja daju naslutiti da će u dogledno vrijeme doći kraj višegodišnjem sudovanju tijekom kojega su u nekoliko navrata presude donošene i ukidane. Ta pravosudna trakavica traje već desetak godina pred različitim pravosudnim organima jer je nakon prijave Lovne inspekcije Državno odvjetništvo zbog odstrela divljih svinja suprotnog lovno-gospodarskim osnovama u razdoblju od 2002. do 2007. godine pokrenulo postupke protiv društava i njihovih čelnika na području Požeško-slavonske županije. Riječ je o odstrelu svinja neposredno nakon domovinskog rata kada je to područje bilo okupirano pa je došlo dio križanja divljih i pitomih svinja.
Do sada su nove presude dobila četiri lovačka društva, a uskoro očekuje i peto, a po njima lovci tj. njihova društva dužna su državi platiti 1 (čitaj: jednu) kunu sa zakonskom zateznom kamatom na taj iznos, a ostali navodi tužitelja su odbijeni što je na neki način satisfakcija lovcima nakon tog mukotrpnog postupka. Sve traje tako dugo zbog različitih tumačenja propisa i osobina odstrijeljenih životinja jer država traži naknadu štete za odstrijeljene divlje svinje, no upitno je pravno utemeljenje takvih zahtjeva zbog činjenice da su lovačka društva sklopila ugovore o zakupu lovišta sa svojom županijom, a ne sa RH!
-Svinje nastale prirodnim križanjem divljih i pitomih mogu i u najvećem broju slučajeva upravo istovremeno pokazuju odlike u izgledu i divljih i pitomih što znači da križanci u najvećoj mjeri zadržavaju neke karakteristike u obliku glave i tijela koje imaju divlje svinje, ali po obojenosti tjelesnog pokrova ili širini stražnjeg dijela tijela(izraženi i zaobljeni gluetalni mišići) pokazuju karakteristike selekcioniranih domaćih pasmina svinja- tvrdi u stručnom mišljenju prof. dr. Zdravka Janicki iz Veterinarskog fakulteta zagrebačkog Sveučilišta od 21. svibnja 2007. godine koje je priloženo u navedenim sudskim spisima. Nadalje se tvrdi da zastupljenost bijelog tjelesnog pokrova svinje može u znatnoj mjeri varirati, kako u postotku tako i u lokaciji na tijelu životinje tako da taj parametar nije mjerodavan u određivanju genoma domaće svinje. Tako struka dovodi u pitanje osnovanost prijava i podnošenja tužbi što bi trebali razriješiti nadležni sudovi pri čemu lovačka društva tvrde da tvrdnja o odstrelu tzv. križanaca svinja nema zakonskog uporišta jer oni žive u otvorenoj prirodi i nisu obilježene propisanom markicom.
-Po toj osnovi nije moguće utvrditi da li u genomu križane svinje bez obzira na vanjski izgled prevladava udio gena istovjetnih za divlje ili domaće pasmine svinja- tvrde nadalje stručnjaci. Oni se pozivaju na Zakon o lovstvu koji je odredio čuvanje izvornosti divljači pri čemu križanci u biološkom smislu tj. prema fiziologiji, utjecaju na stanište, reprodukcijom potencijalu i ponašanju, a napose habitusu bitno odstupaju od osobina divljači tj. divlje svinje iz čega proizlazi da nije riječ o divljoj svinji.
Složenost problematike je i u tomu da mjerodavni propisi RH ne pružaju osnovu za odstrel križanih svinja i njihovo prisvajanje od ovlaštenih zakupnika izvan okvira njihove lovno-gospodarske osnove.
-Jedini moguć i logičan zaključak je da su lovačka društva odstrelom križanih svinja učinila korist tužitelju tj. državi jer su ih odstranili iz lovišta, te na taj način spriječili njihovu daljnju reprodukciju s divljim svinjama- stoji u obrazloženju jedne od novih presuda. Tako se čiste legla od ovih bastarda jer matični fond u lovištima ostaje neoštećen. Lovci tvrde da divlja svinja daje godišnje oko četiri mladunčeta dok ih je kod pitomih svinja, ali i ovih križanaca osjetno više što znači da je došlo do promjene genetske strukture.
Na ovu, zasada Pirovu, pobjedu žalile su se obje strane, no po sadašnjoj situaciji proizlazi da je država izgubila spor. Vrijeme će pokazati hoće li tako biti u konačnici.
U svemu je čudno da je nadležno ministarstvo kod vukova priznalo križance, dok to kod divljih svinja nije slučaj.
-Dogovorom ministarstava poljoprivrede i pravosuđa, Uprave za lovstvo i lovačkih udruga mogla bi se staviti točka na ovaj slučaj, a nama država ne treba ništa vraćati već ovo okončati zbog toga što postupak opterećuje naš rad – kazao nam je Damir Grujić, predsjednik LD „Slavuj“ iz Gaja. To opterećenje bilo i vidljivo i prilikom nedavnog produljenja zakupa lovišta jer su to neki za ova društva dovodili pod znak pitanja upravo zbog navedenih postupaka.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek