Požega.eu

Održano predavanje u Klubu za mlade u Pleternici na temu „Agresija na Republiku Hrvatsku i Vukovar“

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: Ivica Tomić
FOTO: I. Tomić

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Održano predavanje u Klubu za mlade Pleternici na temu „Agresija na Republiku Hrvatsku i Vukovar“

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: Ivica Tomić
FOTO: I. Tomić

Nakon večernjeg paljenje lampiona ispred Gradske kuće u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, u Klubu mladih u Pleternici održano je prigodno predavanje „Agresija na Republiku Hrvatsku i Vukovar“. Predavač je bio umirovljeni bojnik Mario Kalan.


-U Vukovaru se dogodila velika tragedija i on je najeksponiraniji u javnosti, te ima veliki strateški značaj za Republiku Hrvatsku, jer je svima nama dao tri mjeseca vremena da bismo se što bolje organizirali i što bolje obranili, posebno mi na zapadnoslavonskom bojištu u Požeštini-istaknuo je M. Kalan u uvodnom dijelu predavanja. Detaljno se osvrnuo na pad komunizma u Europi i demokratske izbore u Hrvatskoj te na stanje i događanja 1990. godine, kada su krenuli pobunjenički mitinzi u Kninu, Karlovcu, na Petrovoj gori, i kada je oduzeto naoružanje teritorijalnoj obrani RH. Govorio je o terorističkom djelovanju koje je obuhvatilo „balvan revoluciju“ te srpske naoružane snage na području kninske općine. Posebno se osvrnuo na napade na Policijsku postaju u Pakracu, te u Plitvicama, kada je poginuo Josip Jović, prvi hrvatski branitelj Domovinskog rata,


Tijekom daljnjeg izlaganja Mario Kalan je govorio o pripajanju SAO Krajine Srbiji, o stanju i događanjima 1991. godine, postrojavanju Zbora narodne garde u Zagrebu. masakru u Borovom Selu, poginulim u Kusonjama i Kamenskoj, oslobađanju kasarne, bombardiranje Banskih dvora i dr.

-Najteži mjesec 1991. godine bio je studeni, kada 18.11. agresorske snage zauzimaju Vukovar, nakon teških bitki hrvatskih branitelja s brojčano nadmoćnijim neprijateljem. Pritom su s požeškog područja poginuli Goran Gruber, Vlado Sentić i Branko Drinovac-istaknuo je predavač objašnjavajući pregledne karte u o borbama za ovaj grad heroj. Govorio je zatim o pogibiji 11 branitelja na Papuku, koji su ubijeni u zasjedi 2. prosinca 1991., oslobađanju prvog grada u Hrvatskoj Lipika 7. prosinca 1991. godine.


U završnom dijelu predavanja umirovljeni bojnik Mario Kalan osvrnuo se na događanja u Republici Hrvatskoj između 1995. i 1998, godine, govoreći o Erdutskom sporazumu o mirnoj reintegraciji 12. studenog 1995. i njenom završetku 15. siječnja 1998. Govoreći o pripadnicima ostalih naroda koji su sudjelovali u obrani RH, iznio je podatak da je u Domovinskom ratu sudjelovalo oko 10.000 Srba, više od 10.000 Muslimana i 500 stranih dragovoljaca. Predavač je napomenuo kako je u obrani sudjelovalo 23.080 žena, od čega 14149 u bojnom sektoru, a njih 127 su poginule. Posljedice ratnih zbivanja su velike: smrtno je stradalo 19.500 hrvatskih građana, još uvijek je 1342 nestalih, uz 60.000 ratnih vojnih invalida, poginulo je 402 djece, ranjeno 1044, a oštećeno je 1426 sakralnih objekata. Prema dostupnim izvorima, ukupna materijalna šteta veća je od 37 milijardi dolara, a podaci, nažalost, još nisu konačni.


Zaključujući predavanje, Mario Kalan je naglasio kako Pleternica nije bila direktna sudionica Domovinskog rata, u izravnim borbenim djelovanjima, no na ovom području osjetilo se raketiranje i bombardiranje.


-Više od tisuću ljudi s područja bivše Općine Pleternica sudjelovalo je u ratu te je dalo svoj doprinos obrani domovine, što prema broju stanovništva nije mali broj-kazao je predavač. Dodao je kako je Pakrac u Požeško-slavonskoj županiji, prema površini i broju stanovnika te broju granata koje su pale na taj grad, puno više stradavao nego Vukovar, a nikada nije pao-zaključio je M. Kalan. Ovom korisnom i za mlade poučnom predavanju prisustvovala je gradonačelnica Marija Šarić.

Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo