Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Održana Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Požegi

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Biskupija PZ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Održana Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Požegi Požega.eu | Održana Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Požegi

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Biskupija PZ

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

U Biskupskom domu u Požegi, 21. lipnja 2023. održana je 58. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, na kojoj je sudjelovao đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, požeški biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović, srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić te kancelar Požeške biskupije Robert Kupčak kao zapisničar.

Nakon molitve Trećeg časa domaćin biskup Antun uputio je subraći u episkopatu izraze dobrodošlice, očitujući radost što ih i ovom prigodom može primiti u Požegi. Podsjetio je kako se susreću u vremenu između 15. godišnjice utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine i 26. obljetnice osnutka Požeške biskupije, istaknuvši kako određeni datumi na svoj način potiču susrete i pokreću promišljanja o važnim zajedničkim pastoralnim pitanjima. Kazao je kako je Metropolija crkvena teritorijalna datost a svrha joj je zajedništvo pastira i vjernika, izgradnja međusobnih odnosa u duhu eklezijalnog poslanja. Polazeći od kratkog čitanja iz Poslanice sv. Pavla Korinćanima u molitvi Trećeg časa rekao je da je ljubav vrhunski odnos koji uzdiže do Boga, jer Bog je ljubav. Dodao je kako je nije lako ostvarivati u svim njezinim pozitivnim dometima koje nabraja Apostol u spomenutom čitanju, ali je zacijelo moguće truditi se oko onoga što ona po istom Apostolu ne čini drugome. Poželio je da u tom raspoloženju skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine bude uspješna u svojim pastoralnim promišljanjima.

Metropolit Đuro Hranić zahvalio je biskupu Antunu na riječima pozdrava i uvodnim mislima te mu je u svoje osobno ime i u ime prisutnih biskupa čestitao nedavni imendan i skoru 26. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije. Čestitku je uputio i Srijemskoj biskupiji i njezinim pastirima, koji se ovih dana spominju 15. obljetnice svoga osamostaljenja. Prenio je pozdrave umirovljenog nadbiskupa Marina Srakića te je predstavio predmete koji su na dnevnom redu skupštine. Izrazio je nadu da će susret s beogradskim nadbiskupom Lászlóm Németom, koji će uslijediti nakon skupštine, doprinijeti dobru Crkve na našim prostorima.

Nakon što je usvojen zapisnik posljednje metropolijske skupštine, održane 31. siječnja 2023., biskupi su se posvetili dvjema temama. Razmotrili su ponajprije određena personalna pitanja Međubiskupijskog suda prvog stupnja u Đakovu, koji se od svoje uspostave 2014. godine kontinuirano razvija te s obzirom na broj ženidbenih parnica traži i odgovarajući broj stručnjaka koji će ih riješavati u što kraćem vremenskom roku. Potom su biskupi razmotrili određena pitanja iz djelovanja Metropolijskog ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba u skladu s odredbama konačnog sadržaja motuproprija pape Franje „Vos estis lux mundi“. Naglasili su kako djelovanje spomenutog Metropolijskog ureda uvelike ovisi o onome što će biti djelokrug rada Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba te će na temelju toga biti poduzeti daljnji koraci. Biskupi su se složili kako u pristupu spomenutom problemu treba postupati evanđeoski, te se sa svom odlučnošću boriti protiv zloporabe maloljetnika, stavljajući u središte pozornosti žrtvu, te dok se osuđuje zločin, ne povrijedi dostojanstvo grješnika.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo