Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Održana prva korizmena tribina u Požegi

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Požeška biskupija

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Održana prva korizmena tribina  u Požegi Požega.eu | Održana prva korizmena tribina  u Požegi

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Požeška biskupija

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Kako je na Nedjelju Božje riječi, 21. siječnja ove godine u Rimu, papa Franjo otvorio Godinu molitve kao pripravu za Svetu godinu – Jubilej 2025., odnosno „godinu posvećenu ponovnom otkrivanju velike vrijednosti i nasušne potrebe molitve u osobnom životu, u životu Crkve i svijeta“ ovogodišnje, već tradicionalne, korizmene tribine u Požegi u Godini molitve imaju za cilj podsjetiti vrijednost i potrebu molitve u osobnom životu vjernika, Crkve i svijeta. Na prvoj korizmenoj tribini, koja je održana u četvrtak 22. veljače u požeškoj Dvorani sv. Terezije gostovao je svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije i asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Ivan Benaković te održao izlaganje na temu: „Znamo li mi moliti?“.


Nakon molitve, biskupijski povjerenik za medije Marijan Pavelić – moderator tribine, pozdravio je brojne sudionike, izrazivši radost što započinje još jedan ciklus korizmenih tribina u gradu Požegi u organizaciji Požeške biskupije, kao jedan od njezinih evangelizacijskih programa koji ove godine ima nakanu produbiti naš odnos s Bogom kroz molitvu. Potom je u kratkim crtama predstavio predavača, istaknuvši njegovo znanstveno-stručno djelovanje na području biblijskih znanosti, česta gostovanja u radijskim i televizijskim emisijama kao i brojne evangelizacijske inicijative koje redovito provodi u svojstvu povjerenika Đakovačko-osječke nadbiskupije za biblijski pastoral.


U izlaganju koje je uslijedilo profesor Benaković je promišljao o molitvi s biblijskih polazišta u čemu su mu temelj bila dva biblijska teksta – iz Starog zavjeta (Izl 17, 8-13) i iz Novog zavjeta (Lk 18, 1-8). Nastojeći odgovoriti na pitanje „znamo li mi moliti?“ usmjerio se osobito na sadržaj molitve i osobu molitelja ustvrdivši, među ostalim, kako u molitvi ne propitkujemo postojanje Boga i ne provjeravamo ga, nego mu se povjeravamo kao cjelovita bića – svoj duh, dušu i tijelo. Istaknuo je prisutnost fenomena „dvostruke kauzalnosti“ koji je važan za shvaćanje molitve – onostranog usmjerenja i trenutnog ograničenja prolaznošću. U starozavjetnom biblijskom tekstu ističe se važnost ljudske akcije praćene molitvenim vapajima što u konačnici dovodi do pobjede Izraelskog naroda, a u novozavjetnom ustrajnost u molitvi koja dovodi do toga da sudac, iako nepravedan, uslišava vapaj udovice. Profesor Benakić je na koncu ustvrdio kako molitva čuva potencijal naše vjere i upravo zato treba bez prestanka moliti i ne posustajati.  


Nakon izlaganja uslijedila je rasprava pod moderiranjem povjerenika Pavelića, tijekom koje su se sudionici postavljajući pitanja iskazali posebno zanimanje za praktični vid molitve ističući vlastita pozitivna iskustva, ali i dijeleći izazove s kojima se redovito susreću.

Zaključujući tribinu, moderator Pavelić je zahvalio predavaču na zanimljivom izlaganju, a sudionicima za dolazak. Najavio je da će na idućoj tribini u četvrtak 29. veljače gostovati karmelićanin o. Dario Tokić, koji će održati izlaganje „Isusovi evanđeoski molitveni poticaji“.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo