Održana prva godišnja Skupština Pčelarske Udruge ˝Sladun˝ Kutjevo /FOTO/

Autor: D.K.

Pčelarska Udruga ˝Sladun˝ Kutjevo je novoosnovana udruga na području Grada Kutjeva. Udruga je osnovana 18. listopada 2022. godine uz potporu Europske razvojne agencije d.o.o. ERA-e Razvojne agencije Grada Kutjeva. Udrugu ˝Sladun˝ su osnovali pčelari iz Kutjeva koji pčelare već desetljećima te čine više od 50% pčelinjih zajednica na ovome području. Potreba se javila jer se na području Grada Kutjeva godišnje proizvede oko 30 tona meda. Posebice je značajan med hrasta sladuna koji pčelari uspoređuju s manuka medom koji se smatra najzdravijim na svijetu.

Hrast sladun raste na području između Kutjeva i Gradišta i medi svake 3 – 4 godine zbog čega je hrastov med dosta rijedak i ima ga u vrlo ograničenim količinama. Hrast sladun navodno medi još na samo nekoliko lokacija u svijetu. Tako je, prema riječima pčelara, novoosnovna udruga i dobila ime.

Ciljevi osnivanja Udruge su promicanje, razvitak i unapređenje pčelarstva kao posebne grane u svim segmentima, te očuvanje ekološke ravnoteže i bioraznolikosti kroz promicanje aktivnosti zaštite i uzgoj pčela, kroz educiranje javnosti i populariziranje konzumiranja pčelinjih proizvoda.

Predsjednik Udruge ˝Sladun˝ Slavko Hora, tajnik Mario Šipoš, blagajnik Danko Egner i likvidator Stjepan Farbašić, lokalni pčelari i odgovorne su osobe za vođenje udruge. Iskusni kutjevački pčelari su se udružili kako bi bili oblik dobrovoljnog udruživanja koji djeluje na lokalnoj razini radi zaštite i promicanja zajedničkih ekoloških i gospodarskih interesa.

Predsjednik Udruge ˝Sladun˝ Slavko Hora, na održanoj prvoj Skupštini 26. siječnja 2023. godine, rekao je kako trenutno broje 20 članova, od kojih je devet članova Hrvatskog pčelarskog saveza i jedanaest ljubitelja pčela. Trenutno je učlanjeno 90% pčelara s područja Grada Kutjeva. Ovim putem pozivaju sve zainteresirane na području Grada Kutjeva da se učlane, podrže i sudjeluju u radu udruge.

Prema planu rada za 2023. godinu uvaženi gosti su iznijeli zanimljivosti i novosti iz Zajedničke poljoprivredne politike 2023. -2027. značajne za sektor pčelarstva, Željko Balen-član, koordinator upravnog odbora HPS-a i pašni povjerenik PSŽ i Željko Tomić – predsjednik Udruge pčelara Đakovštine i član upravnog odbora HPS-a. Krešo Lesan – predsjednik Pčelarske Udruge Sibinj, Dragan Stojičić – predsjednik Slavonske pčele Ruševo, gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir i ostali prisutni članovi pčelari i ljubitelji pčela podržali su daljnji rad novoosnovane Udruge.

Udruga će prema planu rada u suradnji s lokalnom zajednicom raditi na poboljšanju rada pčelara i zajednice, kroz napredak ove grane te će svoje projekte kroz godinu predstaviti javnosti.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek