Održan Obrtnički forum – naglasak stavljen na obrazovanje u obrtničkim zanimanjima

Autor: pozega.hr

POŽEGA – U organizaciji Grada Požege, Obrtničke komore Požeško-slavonske županije i Udruženja obrtnika Požega danas je u Gradskoj vijećnici održan Obrtnički forum koji je već tradicionalno dio požeškog „Vincelova“ i projekta „Zeleno – plavo“.

Forumu su, uz gradonačelnika Grada Požege Darka Puljašića i njegove zamjenike, prisustvovali Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Luka Balenović, predsjednik HGK Požega, Anto Bilobrk, predsjednik Obrtničke komore Požeško – slavonske županije, Mile Golić, predsjednik Udruženja obrtnika Požega te brojni predstavnici obrtničkih komora i udruženja obrtnika iz cijele Hrvatske. Razgovaralo se o tome kako zajednički, i uz potporu nadležnih ministarstva, unaprijediti gospodarsku povezanost „zelene“ i „plave“ Hrvatske, kako spriječiti rad na crno, ulagati u obrazovanje i poticati razvoj poduzetništva i obrtništva.

– Kao gradonačelnik s mojim zamjenicima radit ću na tome da upravo taj segment privrede bude najzastupljeniji, da dobije najviše poticaja i vjetra u leđa kada govorimo o ovdašnjoj lokalnoj samoupravi. Obrtništvo je snaga koja održava i razvija te radi na tome da se unaprjeđuje zapošljavanje i proizvodnja. U Požegi imamo novu poduzetničku zonu koja je usitnjena upravo zbog obrtnika. Nama nije u interesu da dođe jedna tvrtka koja će imati 300 radnih mjesta, slabo plaćenih – želim da se na 1500 do 3500 kvadratnih metara grade objekti koji će biti u službi obrtništva. Pohvalit ću se da smo nakon dugog niza godina u Požegi pripremili jednu dobru priču – nudimo besplatno struju, vodu, kanalizaciju, nudimo kvadrat zemljišta po sedam kuna, nudimo oslobođenje komunalne naknade na izgradnju i prvih šest godina oslobođenje komunalne naknade i smatram kako smo time sigurno doprinijeli da budemo najkonkurentniji te da možemo pomoći onima koji se upuste u ovu priču, u veliku avanturu i budemo im partneri kao i što želimo biti i vama obrtnicima. – zaključio je gradonačelnik Puljašić.

O ciljevima projekta „Zeleno – plavo“, obrazovanju i problemima s kojima se susreću obrtnici govorio je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

– Veseli podatak kako je na kraju prošle godine u ovoj županiji bilo više otvorenih nego zatvorenih obrta, ali takav je trend u ovom trenu i na razini cijele države tako da imamo s 31. prosinca 2017. godine 1700 obrta više nego 31. prosinca 2016. godine. Očekivao sam kako će ovdje s nama biti predstavnici ministarstva turizma prema kojima imamo jedna dio traženja da stavi za stol sve sudionike zelene brazde kako bismo mogli pregovarati s onima koji “oru plavu brazdu”. To je ono što mi želimo, da ova proizvodnja ima plasman, da imamo na određeni način i jamstvo da ćemo imati gdje plasirati te proizvode i naplatiti u konačnici taj svoj rad. To je ono što ćemo zahtijevati i u sljedećem razdoblju upravo ćemo tražiti od Ministarstva turizma da se više angažira oko ovog projekta da pokušamo vidjeti može li se staviti za stol one koji proizvode i one koji troše jer u turističkoj sezoni imamo izvanrednu priliku za izvoz na kućnom pragu. – poručio je Ranogajec.

Na sudjelovanju u projektu svim sudionicima zahvalio je Anto Bilobrk, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88