Požega.eu

Odolijevaju žurbi koje nameću moderna vremena /FOTO/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Odolijevaju žurbi koje nameću moderna vremena /FOTO/ Požega.eu | Odolijevaju žurbi koje nameću moderna vremena /FOTO/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Tradiciju i naviku starijih generacija dvodnevnog kolinja njeguju u obitelji Ivane i Mijomira Blagojevića iz Milanovca, poznatih vrtlara koji svakog dana na požeškoj tržnici prodaju povrće sa svojih njiva i iz plastenika. Oni odolijevaju žurbi koju nameću moderna vremena. Kolinje je poseban događaj u ovoj obitelji. Okuplja se rodbina, susjedi, prijatelji. Iz Tornja je došao Mojmirov starac Pero Bunjevac, a iz Antunovca kum Milan Kolundžija. Posla je dosta, ali to nije problem za brojnu rabotu. Ekipa je uigrana. Muški obaraju, šure i pažunjaju svinje. Polovice se trančiraju u manje komade, obrađuju se šunke i slanine. Sve će se to preko noći ocjediti i ohladiti.

Drugi dan počinje, kako Blagojevići kažu, fruštukom. Pije se kuhana rakija, jede jetrica s bijelim lukom, reže prošlogodišnja šunka, kulin i seka. Za stolom je veselo, prepričavaju se dogodovštine, a nezaobilazna je tema nogomet i uspjeh reprezentacije. U razgovoru doznajemo da se do sredine prošlog stoljeća Milanovac zvao Svrzgaće, naziv još iz turskih vremena kada se porez plaćao skidanjem gaća, na tuskom “svrziti“, i primanjem batina po golom turu.

Mesari koje predvodi Jovica Gajić imaju pune ruke posla. Treba nekoliko stotina kilograma mesa samljeti i izmiješati. Braća Danijel i Vladimir Stanić iz Eminovaca sve mjere na vagi i miješaju u električnoj mješalici. S dva mesarska topa nadijevaju kobasice, seke, kuline i krvavice. Žene opet rade oko crijeva, tope mast i peku čvarke. Mase je puno, ali sve će biti gotovo prije mraka, a s njim dolaze i niže temperature koje su dobre za prerađevine.

U kuhinji gazdarica Ivana i njena sestra Milena, udana Nenadović, razvijaju domaće rezance s jajima za juhu, ribaju hren, motaju sarmu. Za ručak se serviraju friške pečene kobasice i krvavica, ruskavi čvarci, pečene kremenadle. Tu je juha od kostiju i mesa, sarma.... Zapjeva se uz odličnu graševinu i poneko pivo.

Tekst i foto: D. Mirković

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.