Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

ODLAZAK GLAZBENE LEGENDE: Preminula Vera Svoboda – brojni nastupi je vežu za požeški kraj gdje je izvela uspješnicu Dan plavetan kao lan!

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Arhiva

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | ODLAZAK GLAZBENE LEGENDE: Preminula Vera Svoboda – brojni nastupi je vežu za požeški kraj gdje je izvela uspješnicu Dan plavetan kao lan! Požega.eu | ODLAZAK GLAZBENE LEGENDE: Preminula Vera Svoboda – brojni nastupi je vežu za požeški kraj gdje je izvela uspješnicu Dan plavetan kao lan!

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Arhiva

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Istaknuta pjevačica Vera Svoboda preminula je u 88. godini života. Rođena Osječanka značajan dio života je provela u Zagrebu, a pjevala je starogradske, narodne i slavonske pjesme. Ostvarila je izuzetnu karijeru, nastupila za hrvatske iseljenike gotovo na svim kontinentima, te objavila petnaestak albuma.
Među prvima je pjevala hrvatske domoljubne pjesme, te snimila dosta izvornih slavonskih pjesama popularnih u narodu.
Nastupala je na brojnim festivalima zabavne i tamburaške glazbe gdje se posebno ističu oni požeški. Na nekadašnjem Muzičkom festivalu Slavonije izvela je legendarnu pjesmu Dan plavetan kao lan, zatim Što si nano udala me rano, Moj je dragi u mame  jedinac, Bećarine, Naći ću si drugog diku,  i niz drugih, a imala je zapažene nastupe nakon 1990. godine na Zlatnim žicama Slavonije.
Pored toga u požeškom kraju imala je nebrojene nastupe u Požegi, Kutjevu, Velikoj, Ovčarama i drugdje. Tijekom karijere  pratili su je brojni tamburaški orkestri i sastavi, a značajan dio i Tamburica iz Starog Petrovog Sela uključujući i nastupe preko oceana. Na više nastupa devedesetih godina pratili su je Slavopnsdki biseri iz Požege.
Dobila je brojne nagrade i priznanja za svoje izvedbe. Dobitnica je državnog odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi, a 2022. dobila je nagradu Porin za životno djelo.
Pogreb Vere Svobode održat će se u rodnom Osijeku. 
 


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo