Odgovornost je i pacijenata za duže liste čekanja u požeškoj bolnici: „U 2022. godini na preglede se nije odazvalo u zakazane termine nešto više od 15 tisuća pacijenata“

Autor: D.K.

U emisiji Bioritam Slavonsko-brodske televizije kod urednika i voditelja Ivice Vlašića, gostovao je dr. Hrvoje Vidić, specijalist otorinolaringolog koji je i pomoćnih ravnatelja požeške bolnice za kvalitetu pružanja zdravstveni usluga. Između ostalih tema dr. Vidić nešto više je govorio o bolestima uha, grla i nosa odnosno glave i vrata te listama čekanja u požeškoj bolnici, broju obavljenih specijalističkih pregleda i dijagnostičkih pretraga te odnosu pacijenata prema zakazanim i naručenim pregledima i pretragama.

Prema riječima dr. Vidića u Općoj županijskoj bolnici Požega zaposleno je ukupno 108 liječnika od kojih je 85 specijalista koji vrše specijalističke pregleda i dijagnostičke pretrage prema svojim specijalnostima.

-Više od polovice specijalista, njih 47, ima uže specijalnosti, odnosno subspecijalizacije raznih područja te 35 primarijusa, 4 docenta, 2 profesora, 14 magistara i 11 doktora znanosti – ističe dr. Vidić i naglašava kako su za stanovnike Požeško-slavonske županije, ali i one iz susjednih županija, osigurani redovni pregledi onkologa, kardiokirurga, neurokirurga, reumatologa te dječjeg kirurga.

U požeškoj bolnici je tijekom prošle godine obavljen veliki broj pregleda i pretraga, unatoč još uvijek pandemijskom vremenu, a prema pokazateljima u gotovo prva tri mjeseca tekuće godine brojka bi mogla biti i veća.

-Tijekom 2022.g. u svim ambulantama je bilo 51.951 pacijenata, a ukupno je obavljeno 466.871 pregleda uključujući i dijagnostičke pretrage, dok je na odjelima bilo 8.507 hospitalizacija. U protekloj godini obavljeno je ukupno 2.865 operativnih zahvata te 717 malih operativnih zahvata – nastavlja dr. Vidić izražavajući nezadovoljstvo s određenim brojem pacijenata koji se nisu odazvali na zakazane termine specijalističkih pregleda i dijagnostičkih pretraga, a iste nisu niti otkazali kako bi drugi pacijenti koji su u redu čekanja mogli potrebito obaviti daleko prije od svog zakazanog termina.  

-Ukupan broj zakazanih termina za specijalističke preglede i dijagnostičke pretrage u cijeloj 2022.g. je bio 124.392 termina, od čega je propušteno 15.318 termina, odnosno 12,31% termina na koje se pacijenti nisu pojavili niti su ih otkazali. Između ostalih propuštenih termina za specijalističke preglede, dijagnostičke pretrage na radiologiji, od kojih pojedine imaju veliku listu čekanja, bilježe gotovo 10% propuštenih termina – ističe dr. Hrvoje Vidić, pomoćnik ravnatelja požeške bolnice.

U emisiji Bioritam dr. Hrvoja Vidić gvorio je o specifičnostima iz područja njegove specijalizacije što možete pogledati.

Više iz kategorije