Odgovorna politika koja jamči razvoj grada i cijelog kraja

Autor: Jelenko Topić

Josip Budimir 4KUTJEVO – Od dolaska nove vlasti u gradu Kutjevu, gdje su tada ukupne obveze bile 7,2 milijuna kuna dospjele obveze prema dobavljačima su smanjene na ispod 1,4 milijuna(bile su 4, 5 milijuna), a tendencija smanjenja se nastavlja.

-Starih dugova uskoro neće biti, a to znači da ćemo puno znatnija sredstva moći usmjeriti u razvoj gospodarstva, projekte za izgradnju grada i njegovu komunalnu infrastrukturu, ali i veća sredstva za rad niz udruga, zajednica, društava i klubova koje djeluju na području grada i koje ovom gradu daju njegovu osobnost i podižu kvalitetu življenja u njemu- kaže gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir i dodaje da ni dosada nisu zanemarili razvoj.

Uz pomoć županije, gradova i općina iz županije realizirali su brojne projekte i aplicirali na niz natječaja koji su mijenjali i mijenjaju sliku grada.

Provedeno je niz komunalnih zahvata kao što su uređenje groblja i vatrogasnog doma u Bektežu, proširenje doma u Bjeliševcu, uređenje groblja, mrtvačnice i staze u Šumanovcu, pokrenuli su izgradnju vatrogasnog spremišta, kupnju stolarije za vatrogasni dom i garažnih vrata, ugradnja elektroinstalacije, uređenje svlačionica na nogometnom igralištu, te saniranje Mikića i Vlaškog brda, iskop kanala i nasip putova u Vetovu, zatim izgradnju sanitarnog čvora, postavljanje nadbetona i krečenje mjesnog doma u Venju, izgradnju elektroinstalacija u kapeli i obnova doma u Mitrovcu, obnovu vatrogasnog doma u Grabarju, te dali pomoć pri obnovi doma, kupnji stolarije i posuđa za dom u Lukaču.

Pojačana je štednja po svim osnovama i odgovornost prema gradskom proračunu, pa je trošak javne rasvjete smanjen, a manifestacije u gradu su uz pomoć sponzora prošle bez probijanja  zadanih troškova.

Uređeni su na području grada poljski putovi, te igralište u Kutjevu na kojem velik broj djece redovno vježba. Krenuo je program za vrtić – učenje engleskog jezika za svu djecu od 3 do 7 godina u suradnji s gimnazijom Gaudeamus iz Osijeka, koju je pohađalo oko 100 djece s područja grada. Daje se pomoć u prehrani učenika težeg imovinskog stanja koja pohađaju OŠ, te udrugama s područja grada.

-Proračun je izbalansiran i uravnotežen, trošimo koliko imamo, a nastojimo bespotrebne troškove svesti na minimum. Dosta se povlače bespovratna sredstava, pa smo aplicirali na natječaj za dugotrajne nezaposlene osobe u iznosu od 700 tisuća kuna koji je ušao u treću, završnu fazu, zatim Kuća graševine 170 tisuća, obnova obiteljskih kuća milijun, kanalizacija Bektež 2,7 milijuna, obilaznica Vetovo 2,65 milijuna, pješačka staza Vinkomir  1,2 milijuna, staza kod KTC–a  300 tisuća, staza Vetovo 400 tisuća, izgradnja asfalta oko 800 metara Mitrovac 1,5 milijun, Gradište – asfalt do škole 300 metara 500 tisuća, revitalizacija biciklističkih staza 25 tisuća kuna, a potpisan je sporazum za projektnu dokumentaciju za aglomeraciju Kutjevo –nastavlja Budimir i dodaje da su kandidirali  izgradnju vrtića i sportske dvorane(180 tisuća kuna), a u suradnji sa županijom i ETF-om Osijek pokrenuli projekt za širokopojasni internet.

Prijavili su se za natječaj za obnovu objekata u vlasništvu Grada Kutjeva – domovi u Gradištu, Cigleniku, Šumanovcu i Vetovu u vrijednosti od milijun kuna, te završetak gospodarske zone Kamenjača u cijelosti.

U planu su sljedeći projekti: rješavanje imovinskog odnosa za Mikića i Vlaškog brda u Vetovu i dobivanje građevinske dozvole da se mogu kandidirati za natječaj za njihovo asfaltiranje,a na dobrom su putu za dobivanje građevinske dozvole, zatim izgradnja Cvjetne ulice u suradnji s Hrvatskim cestama i izgradnja parkirališta kod groblja, rješavanje imovinskih odnosa za proširenje groblja u Vetovu i Bektežu, te asfaltiranje preostale dionice, tj. spajanje ceste dva Mitrovca.

Imaju projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu za izgradnju kanalizacije i vodovoda u Šumanovcu, Tominovcu, Bjeliševcu i Ferovcu, priprema se izrada projekta za kanalizaciju u Grabarju, zatim rekonstrukcija glavne ulice u Kutjevu sa izradom dva kružna toka(kod groblja i dvorca), izgradnja rukometnih igrališta u Grabarju i Bektežu, te dječjeg igrališta kod dvorca u Kutjevu.

Kutjevčani su zahvalni svima koji su odlučili ulagati i razvijati posao u Kutjevu, a posebno koncernu Agram osiguranje na izgradnji Hotela – Dvorca u Kutjevu tj. investicije vrijedne preko trideset milijuna kuna, a koja će umnogome pridonijeti razvoju turizma u Kutjevu.

-Zahvaljujem bivšim gradonačelnicima koji su potakli i radili na izgradnji Industrijske zone koju smo završili. Industrijska zona u Kutjevu je u potpunosti opremljena i pružamo najbolje uvjete potencijalnim investitorima da dođu, razviju svoje poslove i otvaraju nova radna mjesta. Vjerujem da će završetkom ukupne gospodarske krize u taj proces snažno krenuti, Kutjevu otvoriti nove perspektive, te podići standard i ukupnu kvalitetu življenja u gradu –zaključio je Josip Budimir rekavši da su zaorali njivu i teško da će ih nešto spriječiti u obradi do kraja, te da ona rodi plodovima koje ovaj grad i njegovi stanovnici zaslužuju.

Više iz kategorije