Odgovor na brojne poteškoće s kojima se roditelji djece s poremećajem iz spektra autizma susreću.

Autor: S.P.

Udruga “Mali princ” iz Požege nastala je kao odgovor na brojne poteškoće s kojima se roditelji djece s poremećajem iz spektra autizma susreću. Ove godine po prvi put, udruga je obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu i to snimanjem edukativnog video spota u prostorima Gradske knjižnice Požega

“Misija naše udruge je pružanje podrške djeci i osobama s poremećajem iz spektra autizma i njihovim obiteljima u lokalnoj zajednici. Izuzetno nam je važno osvijestiti i poticati socijalno uključivo društvo koje će podržati vrijednost i različitost svih osoba,” naglasila je predsjednica udruge Mali princ Danijela Franjetić Medilović.

Neki od ciljeva udruge stoga su podrška, pomoć i snezibilizacija prema djeci i osobama s poteškoćama iz autističnog spektra te njihovim obiteljima; promoviranje i zagovaranje načela jednakih mogućnosti i ne diskriminacije u društvu; provođenje edukacijsko-rehabilitacijskih, sportskih, kulturnih programa prilagođenih djeci i osobama s poteškoćama iz autističnog spektra; informiranje šire javnosti o problemima i specifičnostima djece i osoba iz autističnog spektra; integracija i inkluzija u redovne odgojno-obrazovne ustanove u skladu s njihovim mogućnostima kao i osiguranje kvalitetnije integracije i inkluzije u društvo; suradnja s fizičkim i pravnim osobama.

Ove godine po prvi put, udruga je obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. travnja. U skladu s epidemiološkim mjerama djeca i članovi udruge u Gradskoj knjižnici Požega simbolično su obilježili ovaj datum snimanjem promo video spota kojim široj javnosti žele ukazati na neke od činjenica, kao npr. da je poremećaj iz spektra autizma neurorazvojno stanje koje se očituje u teškoćama komunikacije, socijalizacije i obrade informacija te da 1. do 54 djece ima taj poremećaj. Pojavnost je 4 puta češća kod dječaka, a još uvijek nije poznat uzrok niti adekvatna terapija.

“Obitelji i sama djeca svakodnevno su suočeni s predrasudama, nerazumijevanjem, neznanjem članova šire zajednice. Stoga nam je vrlo važno senziblizirati, osvijestiti i educirati širu javnost kako bi svako dijete, pa i ono s autizmom, imalo priliku biti ravnopravnim članom zajednice u kojoj živi.” zaključila je predsjednica udruge Danijela Franjetić Medilović.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88