Odazovite se na preventivni pregled, cijepite se i spriječite rak vrata maternice

Autor: D.K.

Javnozdravstvenu akciju „Dan mimoza“, posvećenu borbi protiv raka vrata maternice 13. put za redom organizirala je u Požegi Liga protiv raka Požeško-slavonske županije. Inače se “Dan mimoza” tradicionalno obilježava treće subote u siječnju.

Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, ali i njihovih partnera, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa. Razlozi ovih dobrih mogućnosti prevencije su ti što je za ovu vrstu raka poznat uzročnik (u 99,7 % slučajeva uzrokovan je dugotrajnom infekcijom visokorizičnim HPV-om koji se prenosi spolnim putem). Protiv  HPV-a postoji cjepivo za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice. Bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka, tijekom kojeg imamo vremena za preventive preglede i jednostavan i bezbolan probirni test kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene, ili u njihovoj ranoj fazi. Dakle, postoji sigurna, jednostavna i dostupna zaštita od raka vrata maternice.

dr. Jasmina Kovačević predsjednica županijske Lige protiv raka i voditeljica Službe za javno zdravstvo

-Od raka vrata maternice, s obzirom na mogućnosti koje danas medicina ima, ne bi trebala niti jedna žena više oboljeti, a samim tim niti umrijeti. Odlazak na redovite ginekološke preglede i Papa-test te zaštita besplatnim cjepivom protiv HPV-a učinkovito štite protiv raka vrata maternice – rekla je dr. Jasmina Kovačević predsjednica županijske Lige protiv raka i voditeljica Službe za javno zdravstvo.

Kao i prijašnjih godina mimoze koje su stigle u Slavoniju, grad Požegu, tradicionalno dariva obitelj Ine i Mihe Palamete sa Šipana (Duborvačko-neretvanska županija).

[FAG id=271642]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek