Od danas novo dvokomorno komunalno vozilo požeškog Komunalca istovremeno prikuplja karton, papir i plastiku

Autor: PROMO

Komunalac Požega d.o.o. osnažio je vozni park novim komunalnim vozilom za prikupljanje otpadnog papira, kartona i plastike koje je već danas krenulo u rad.

Komunalac Požega d.o.o. potpisao je 2020. godine s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projektni prijedlog Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpadnog papira, kartona i plastike (Referentni broj Poziva: KK.06.3.1.18.).

Ukupna vrijednost projekta je 1.633.580,00 kn. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta su 1.626.580,00 kn pri čemu je iznos bespovratnih sredstava 1.382.593,00 kn, tj. 85% ukupno prihvatljivih troškova, a Projekt se sufinancira iz Kohezijskog fonda unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020.Prijavitelj projekta je Komunalac Požega d.o.o. koje provodi djelatnost gospodarenja otpadom na području 8 JLS (Požega, Pleternica, Kutjevo, Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol, Velika).

Nabavom komunalnog vozila:
– unaprijedit će se i proširiti sustav odvojenog prikupljanja otpada koji je uspostavio Komunalac Požega d.o.o. na području 8 jedinica lokalne samouprave
– stvorit će se preduvjeti za kvalitetno prikupljanje i prijevoz prethodno odvojenog otpadnog papira, kartona i plastike od miješanog komunalnog otpada,
– stvorit će se preduvjeti povećanja stope odvojenog sakupljanja otpada na području navedenih JLS, smanjenja količine otpada na odlagalištu Vinogradine, s naglaskom na smanjenje količine biorazgradivog otpada (papira i kartona), a time i CO2, te očuvanja prirodnih resursa
– smanjit će se emisija ispušnih plinova u atmosferu
– istovremenim prikupljanjem dvije vrste otpada smanjit će se potreban broj odvoza otpada, a time i troškovi društva.

Projektom su planirane sljedeće aktivnosti:Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpadnog papira, kartona i plastike, Informiranje i vidljivost projekta – današnja konferencija za novinare dio je ove projektne aktivnosti te Provedba horizontalnih načela.

Prvobitno razdoblje provedbe Projekta planirano je do 23. studenog 2021. godine. Zbog žalbe u postupku nabave u sustavu e-fondovi je provedena velika izmjena ugovora kojom je razdoblje provedbe projekta produženo do 31. ožujka 2022.


“Vozilo je u Požegu stiglo protekli tjedan nakon čega smo, u skladu s projektom, na vozilo postavili naljepnice s eko porukom i znakovima vidljivosti. Već danas vozilo kreće na teren te će, prema rasporedu odvoza korisnog otpada prikupljati otpad na Sajmištu. Podsjetimo da su preduvjeti za odvojeno prikupljanje otpada u Požegi stvoreni još 2015. godine kada su korisnicima podijeljene kante i vreće za odvajanje papira, plastike i stakla te komposteri za biootpad. Jedinice lokalne samouprave u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša osigurale su korisnicima na svojim područjima žute i plave posude od 120, 240 i 1100 litara. Podjela ovih spremnika je u većini gradova i općina završena.U 2021. godini odvojenim prikupljanjem otpada na kućnom pragu i u reciklažnim dvorištima je prikupljeno ukupno 1 278 tona otpada, najviše papira i kartona, potom plastike i stakla. U 2020. godini prikupljeno je oko 40 tona manje nego lani.” rekao je direktor Komunalca Domagoj Lovrić.

Stopa odvojenog sakupljanog komunalnog otpada u RH u 2020. godini je oko 41%, a stopa recikliranja 34%, što predstavlja porast od 4 posto u odnosu na 2019. godinu. U sklopu europskog zelenog plana Hrvatska je preuzela kao svoj cilj 65% odvojenog prikupljanja do 2035. godine. Upravo na tom tragu su aktivnosti Komunalca Požega d.o.o. gdje uz plave i žute spremnike te zelene vreće za staklo i uz mogućnost zbrinjavanja otpada u reciklažnim dvorištima trenutačno traje izgradnja kompostane čime će se stvoriti preduvjeti zbrinjavanja biootpada.

Foto: D. Krstanović

Projekt je sufinanciran iz Kohezijskog fonda.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Komunalca Požega d.o.o.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88