Od 92 zatvorenice u požeškom ženskom zatvoru najstarija ima 79 a najmlađa 21 godinu

Autor: D.K.

Dok se proširuju zatvorski kapaciteti u požeškom Zatvoru i Kaznionici, koje su dvije zasebne ustanove kolegica Petra Supan s portala sbplus.hr obradila je više nego temeljitu analizu Kaznionice u Požegi, onog dijela koji se odnosi na žene. 

Prije nego što prijeđemo na izvršavanje kazni žena u Kaznionici Požega svakako valja istaći, kako doznajemo, da požeška Kaznionica za muške proširuje kapacitet ponajviše radi premještaja zatvorenika iz Gline koju je zatvorsku ustanovu  pogodio razoran potres gdje u velikom dijelu nije moguće držati zatvorenike na izdržavanju kazni. 

Što se tiče prostora Kaznionice u Požegi u kojem su bili na izvršavanju kazne maloljetnički zatvorenici  taj dio zgrade je predan na korištenje Zatvoru u Požegi (Istražnom zatvoru) čime če se osigurati dodatnih 40 smještajnih kapaciteta. Maloljetnički zatvorenici se prema informacijama iz Ministrastva pravosuđa i uprave Odlukom pomoćnice nadležne za zatvorski sustav premještaju u Kaznionicu u Turopolju gdje je osnovan Specijalizirani odjel za izvršavanje kazne maloljetničkog zatvora.

-Stoga su prostori Kaznionice u Požegi koji su bili korišteni za smještaj maloljetnika predani na korištenje Zatvoru u Požegi. U tijeku je adaptacija i proširenje navedenih prostora, čime će se osigurati dodatnih 40 smještajnih kapaciteta – navodi se u odgovoru kojeg smo primili u kojem se nadalhe navodi kako su uz navedeno, u tijeku  pripreme za adaptaciju prostora unutar Kaznionice u Požegi čime bi se osigurali dodatni smještajni kapaciteti u zatvorenim uvjetima, dakle za zatvorenike koji se iz Gline premještaju u Požegu

Što se tiče ukupnog kapaciteta Kaznionice u Požegi u kojima kaznu zatvora izvršavaju žene je 165 osoba, uz funkcionalni kapacitet za deset maloljetnica. Trenutno se na izvršavanju kazne nalaze 92 zatvorenice čija je prosječna dob 44 godine, s time da najstarija ima 79, a najmlađa 21 godinu.

Kaznionica u svom sastavu ima zatvoreni, poluotvoreni i otvoreni odjel za smještaj osoba lišenih slobode, prema stupnju sigurnosti i ograničenju slobode kretanja. U zatvorenom odjelu nalazi se 49 žena, poluotvorenom 24, a otvorenom 19.

Najčešća kaznena djela zbog kojih su zatvorene su kaznena djela protiv imovine, a aktualno zbog počinjenja navedenih kaznenih djela, kaznu izvršava 50 zatvorenica. Prosječna kazna zatvora je pet godina, najmanja pet mjeseci, a najveća kazna dugotrajnog zatvora je 33 godine.

Zatvorenice imaju priliku za rad

Zatvorenicama je omogućen rad u skladu s njihovim zdravstvenim sposobnostima, stečenim znanjima i mogućnostima Kaznionice.

– Radno vrijeme i odmori zatvorenica određeni su prema općim propisima o radu. Naknada za rad i nagrada utvrđena je člankom 92. Zakona o izvršavanju kazne zatvora i Pravilnikom, kojim se pobliže uređuje rad i raspolaganje novcem.- kazali su za SBplus iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Rad nije obvezan, zatvorenice se raspoređuju na rad uz osobni pristanak. Mogu biti raspoređene na poslove u krojačkoj radionici, praonici rublja, kuhinji Kaznionice, poljoprivrednoj radionici i radionici uslužnih djelatnosti.

Organiziran’ im je život Kućnim redom i Dnevnim rasporedom aktivnosti

Ustajanje zatvorenica je od 5.30, nakon toga je obavljanje osobne higijene, doručak, odlazak na posao u 7.00, međuobrok u 10.30 – 11.00, ručak u 15.00. Zatim slobodno vrijeme koje uključuje: boravak na otvorenom prostoru – šetnja, telefoniranje, slobodne aktivnosti, sportska sekcija, plesna, zbor, likovna, glazbena, novinarska, čitalački klub, sekcija ručnog rada te sudjelovanje u posebnim programima, liječenje od ovisnosti o drogama, alkoholu i drugo.

Večera je od 18.30 do 19 sati. Nakon večere zatvorenice obavljaju higijenu prostora i osobnu higijenu do 20, a onda slobodno vrijeme iskoriste po osobnom izboru, TV program, društvene igre, pisanje pisama do 23 sata radnim danom, a preko vikenda i za blagdane do ponoći.

Što s trudnicama i majkama s djecom?

– Trudnici i majci s djetetom koje je rodila za vrijeme izdržavanja kazne zatvora osigurava se cjelovita zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom, porodom i majčinstvom. Porod trudne zatvorenice obavlja se u specijaliziranoj ustanovi javnog zdravstva. – pojašnjavaju iz Ministarstva.

Dijete uz majku zatvorenicu ostaje na zahtjev majke zatvorenice, ako je prema procjeni nadležnog centra za socijalnu skrb u najboljem interesu djeteta, do navršene treće godine života djeteta, a iznimno do isteka kazne zatvora ako preostali dio kazne nije dulji od šest mjeseci, a nakon toga centar za socijalnu skrb poduzima potrebne mjere iz svoje nadležnosti.

Trenutno se u Kaznionici nalazi jedna zatvorenica s djetetom. Tijekom prošle godine u Kaznionici su bile dvije zatvorenice i dvoje djece.Posjet članova obitelji i drugih osoba se odvija prema rasporedu:
 – subotom od 14 do 19 sati,
 – nedjeljom i blagdanom od 8 do 13 sati.
Dodatno vrijeme posjeta malodobne djece:
 – srijedom od 16 do 19 sati
 – subotom od 11 do 14 sati.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88