Od 266 prijava obiteljskih gospodarstava za dobivanje novca radi kupovine opreme, strojeva i sadnica prihvatljive su 193

Autor: D.K.

Nakon provedbe Javnog poziva za dodjelu potpore male vrijednosti u poljoprivredi Požeško-slavonske županije tj. za program ruralnog razvoja u ovoj godini koji je  zaključen početkom  srpnja zaprimljeno je  ukupno 266 prijava. Većina zahtjeva se odnosi na kupnju rabljene poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme. Zanimljivo je da niti jedan zahtjev nije podnesen za sufinanciranje sustava za zaštitu od tuče ili za aktivnosti u pripremi prodaje vlastitih poljoprivrednih proizvoda.  

Od 266 zahtjeva 28 podnositelja su  s područja općine Brestovac, zatim 10 iz Čaglina, 27 iz  Jakšića, 17 iz Kaptola, 31 iz Kutjeva, 8 podnositelja iz Lipika, 27 iz Pakraca, 31 iz Pleternice, 58 iz Požege i 29  iz Velike . Od ukupnog broja 40 korisnika bavi se poljoprivredom kao osnovnom djelatnosti, te plaćaju mirovinsko i zdravstveno osiguranje

Ukupno 83 podnositelja je investiralo u nove strojeve ili opremu odnosno u sadnice i opremu za navodnjavanje. Ukupne investicije u novo su 2,3 milijuna kuna, a ukupno raspolažu s 1.872 hektara zemljišta. Tu su ulaganja u nove strojeve, opremu ili sadnice imala 22 voćara, 3 vinogradara, 42 ratara, 2 povrtlara, 13 stočara i jedan cvjećar . 

Ukupno 183 podnositelja je investiralo u pretežito rabljenu opremu i mehanizaciju, te navode da su investirali 5,4 milijuna kuna, a raspolažu zemljištem ukupne površine  2.581 hektara. Navedena ulaganja su imala 39 voćara, 17 vinogradara, 113 ratara, 7 povrtlara i 7 stočara . 

Iznos ulaganja za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije , strojeva i opreme se kreće u rasponu od tri do 220 tisuća kuna, dok su ona za kupovinu  rabljene poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme kreću od 3,5 do gotovo 400 tisuća kuna. 

Po sektorima ulaganja cvjećarstvo ima jednog podnositelja, devet su povrtlari, 155 podnositelja su ratari , 20 stočari, 21 vinogradar i 61 voćar. Čak 141 korisnik navodi da mu je ovo prva godina korištenja, 79 korisnika po drugi puta podnosi zahtjev, a kod 35 korisnika je treća godina korištenja.  

Pojedini podnositelji zahtjeva ne udovoljavaju uvjete ovog poziva jer nisu upisani u Upisnik obiteljskih gospodarstava, nisu potpisali potrebnu dokumentaciju, zatim nisu popunili traženi opis aktivnosti ili nisu obrazložili način na koji realizacija aktivnosti doprinosi održivosti i razvoju gospodarstva te ostvarenju odabranog cilja, a nisu priložili odgovarajuće račune ili računi ne glase na podnositelja odnosno nemaju dokaz o plaćanju. Ima i slučajeva da podnositelji imaju dug po osnovi javnih davanja. Prihvatljive su nakon prve provjere 193 prijave, dok je zbog neispunjavanja propisanih uvjeta neprihvatljivima ocijenjeno njih 73.

Potpora se dodjeljuje za pokriće dijela troška izvršene investicije do maksimalnog iznosa od deset tisuća kuna, a uzimajući u obzir ukupno predviđena proračunska sredstva za ovu namjenu prema kriterijima koji obuhvaćaju OPG koja se bave poljoprivredom kao osnovnom djelatnošću i plaćaju mirovinsko i zdravstveno osiguranje, da je u sustavu PDV-a, da podnositelj ima poljoprivredno obrazovanje, da je ulaganje  izvršeno u nove strojeve, opremu ili sadnice, godine života podnositelja zahtjeva, površinu korištenja poljoprivrednog zemljišta, iznos vlastitih uloženih sredstava, te godine korištenja potpora. 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek