Od 2006. godine uloženo 11,5 milijuna kuna

Gradska knjižnica Požega 2POŽEGA – Već punih deset godina radi se na projektu dogradnje novog dijela i adaptacije stare zgrade u kojoj je smještena Gradska knjižnica i čitaonica Požega. U tom periodu, kako je kazao gradonačelnik Vedran Neferović na nedavnoj konferenciji za novinare, utrošeno je oko 11 milijuna i 580 000 kuna. Sve do ove godine radove su financirali Ministarstvo kulture(ukupno 9 milijuna kuna) i Grad Požega( 2,1 milijun) a sada se u sve uključilo i Ministarstvo regionalnog razvoja sa 828 000 kuna. A o kakvom je projektu riječ i što će građani dobiti njime?

Projekt se sastoji od dva dijela. U prvoj fazi, koja još uvijek traje, na postojeću zgradu dogradit će se novi prostor a kada se on uredi, krenut će se s drugom fazom, odnosno, adaptacijom starog dijela knjižnice. Površina parcele na kojoj se radi dogradnja jest 910 četvornih metara no, novi objekt će imati i jedan kat.

Aleksandra Pavlović

Ravnateljica Gradske knjižnice i ćitaonice Aleksandra Pavlović

– U dograđenom objektu dobit ćemo najvećim dijelom prostore za javne događaje. Tako će na galerijskom dijelu novog dijela knjižnice biti prostor za izložbe, razna predstavljanja, susrete, književne večeri, pričaonice i slično kao i prostor za provođenje slobodnog vremena (kafić i čitanja dnevnog tiska). Proširenje se u jednom dijelu veže i uz stari prostor tako da će dječji odjel u tom novom dijelu imati prostor za igraonicu. Naš prvi kat dobit će proširenje u kojemu će biti smještena stručna obrada a dobit ćemo i prostor za sastanke. Osim toga, planira se da bi u novom dijelu, u centralnom dijelu aule, bio pult za centralno posuđivanje a otuda bi bio lak pristup prema svim odjelima – objasnila je ravnateljica knjižnice Aleksandra Pavlović.

Ono što je posebno bitno za knjižnicu, dodala je, jest to da će u dograđenom dijelu biti mjesta za 11 tisuća svezaka knjiga jer trenutno knjižnica nema dovoljno prostora pa se knjige nalaze u dva dislocirana spremišta u gradu. Požeška knjižnica, inače, raspolaže s oko 90 000 jedinica razne građe.

Kada se završi dogradnja knjižnice i adaptira njen stari prostor, postojeći odjeli(dječji odjel, odjel za odrasle, studijski odjel i čitaonica) ostat će na mjestu gdje su i sada ali će biti znatno prošireni. Jedino će se glazbeni odjel seliti u potkrovlje. Tamo će se urediti odjel multimedije koji će zapravo biti glazbeni odječ proširen odjelom za mlade. Ideja za stari dio je takva da odjeli u neku ruku ostaju na onom mjestu na kojem su i sada ali se znatno proširuju. S obzirom da dobivamo nove prostore u novom dijelu koji su mahom za javne događaje, otvorit će se mogućnost da se trenutni dječji odjel, odjel za odrasle, studijski odjel i čitaonica mogu proširiti za 20,30 pa čak i 50 posto više površine(glazbeni odjel bi se selio u potkrovlje.

–Potkrovlje također pripada novom dijelu knjižnice. U potkrovlju ćemo jednog dana imati odjel multimedije, odnosno trenutni glazbeni odjel s dodatkom odjela za mlade gdje ćemo onda smjestiti građu ali i aktivnosti koje su namijenjeni mladima. Kada će dogradnja i adaptacija knjižnice biti završeni ne zna se i sve će, naravno, ovisiti o pritjecanju novca – dodala je ravnateljica Pavlović

0 Comment

Send a Comment