Ocjenjivanje vinske kapljice: Najbolja vina u Vetovu proizvodi Gojko Soldo /FOTO/

Autor: D.K.

VETOVO – Sve prepoznatljivija vetovačka Udruga vinara i vinogradara “Veteri Castra” organizirala je još jednu stručnu edukaciju, ovoga puta, ocjenjivanje vina, koja ima zacilj poboljšati samu kvalitetu vinske kapljice. Prilika je vinarima i vinogradarima, koji su ujedno i ocjenjivači uzoraka, neznajuči čije je vino, da im se ukaže u čemu griješe pri proizvodnji i kako poboljšati samu kvalitetu proizvoda.

Ove godine u ulozi predsjednika stručnog povjerenstva vetovački vinari imali su priliku čuti stručno mišljenje od mr.sc. Josipa Mesića, profesora na požeškom Veleučilištu koji je na primjerima ukazivao u čemu se griješilo i kako ispraviti eventualnu pogrešku.

mr.sc. Josipa Mesića, profesora na požeškom Veleučilištu

-Ovakav način ocjenjivanja vina je koristan za članove ove udruge s obzirom da svi vide gdje se nalaze po kvaliteti. Ovdje na današnjem ocjenjivanju smo imali jednu lijpu lepezu graševina i jedan dio sortnih bijelih vina, a bilo je i stilskih različitih crnih vina. Ono što je ohrabrujuće i što mi je izuetno drago da je bilo samo desetak uzoraka vina koja su otišla u onom smjeru u kojem ne bi trebala ići. Veliki je postotak izuzetno kvalitetnih vina što je iznenađujuće i za veliku pohvalu – rekao je Josip Mesić, profesor na požeškom Veleučilištu dodajući kako je na cjenjivanje doneseno 18 uzoraka graševine, četiri uzorka ostalih bijelih sorata, rajnski rizling, sauvignon, rizvanac i traminac te četiri uzorka crnih vina koja su bila kupaže različitih sorata.

Ocjenjivano je više karakteristika kod vina, boja, bistrina, miris i okus, na način kako se to već i radi prilikom degustacija i ocjenjivanja.

Branko Jakobović predsjednik vetovaček Udruge vinara i vinogradara Veteri Castra

-Ovo je četvrta godina za redom kako smo počeli s ovakvim načinom ocjenjivanja vina. To nam puno znači jer ovom prilikom razgovaramo o struci te kako i na koji način što bolje podići kvalitetu vina. ovdje ocjenjujemo vina isključivo članova naše udruge, a koja su sa lokaliteta Vetova i Lukača. U našoj udruzi ima oko 35 vinara i vinogradara, ali je više članova jer su u njoj i oni koji su ljubitelji vina i oni koji nešto više i znaju o vinu – naglasio je Branko Jakobović predsjednik vetovaček Udruge vinara i vinogradara Veteri Castra. 

Među vinarima i vinogradrima mogli su se čuti razgovotri i razmjena mišljenja koja je i kakva poželjna aroma, boja i okus te je li vino pitko ili ne.

Ovogodišnji pobjenik u kategoriji bijelih i crnih vina je Gojko Soldo koji je dobio najveći broj ocjena kako za graševinu tako i za crno vino koje je proizvedeno od više različitih sorti.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek