Ocjenjivanje vina članova Udruge „Vino-kap“ iz Kaptola /FOTO/

Autor: D.M.

Zimski period kada je manje radova u vinogradima članovi Udruge vinara, voćara i vinogradara „Vino-kap“ iz Kaptola koriste za učenje. Riječ je o aktivnosti s kojom su započeli prije pet godina a teme edukacije su raznovrsne. Vezane su za poboljšanje rada u voćnjaku, vinogradu i podrumu te se pozivaju eminentni stručnjaci iz pojedinih grana poljoprivrede.

Ove veljače na dnevnom redu je ocjenjivanja vina. Ferdinand Novak, predsjednik Udruge otvarajući ovaj skup, naglasio je da ocjenjivanja vina razvijaju natjecateljski duh te ne samo očuvanje već i poboljšanje kvalitete vina.
Za kušanje ovoga puta članovi Udruge su pripremili 16 svojih uzoraka vina. Najviše je graševina, sorta koja je najzastupljenija u vinogradima kaptolačkog kraja te nekoliko drugih bijelih sorti, rose i crnih vina.

Nakon kušanja, raspravljalo se o vrlinama i eventualnim nedostacima svakog vina. Kušaći vina u ocjenjivali uzorke, od boje, bistrine, mirisa i okusa. Eminentni stručnjak ovoga puta je bio Ivan Marinclin, glavni enolog u podrumu Kutjeva d.d. koji je dao svoje mišljenhe o svako uzorku.
Na kraju, a prije domjenka, enolog Marinclin okarakterizirao je ovu zimsku školu vrlo uspješnom. Graševine su vrlo kvalitetne, pitke i bez mana.

Kaptolčani na najbolji način promoviraju ovu našu autohtonu sortu. Crna vina na južnim pozicijama Papuka iznad Kaptola imaju izuzetan potencijal koji treba iskoristiti. Enolog Marinclin je predložio da se počne i tržišno razmišljati, te većom proizvodnjom rose vina koje rado piju i žene i muškarci. Riječ je o aromatičnom vinu niskog alkohola i preporučljivo je da budu što mlađa i lepršavija okusa.

Sljedeće druženje i kušanje vina zakazano je za ponedjeljak, 21. veljače ove godine u 18,30 sati. Živjeli.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88