Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu
ZIMSKA ŠKOLA UDRUGE VINO-KAP IZ KAPTOLA

Ocjenjivanje ulazi u završnicu, slijedi finale

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Ocjenjivanje ulazi u završnicu, slijedi finale Požega.eu | Ocjenjivanje ulazi u završnicu, slijedi finale

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Na ovogodišnjoj Zimskoj školi i četvrtom ocjenjivanju vina članova Udruge voćara, vinogradara i vinara „Vino-Kap“ iz Kaptola, kušano je čak 17 uzoraka. Najviše je graševina, te  sovinjon, sivi pinot , rose i nekoliko crnih quvea, te Blauburger, križanac frankovke i portugizca iz Vinarije Krauthaker. Nakon kušanja, davale su se ocjene boje, bistrine, mirisa i okusa i raspravljalo o vrlinama i eventualnim manama svakog vina. Potom je poznavalac vina Ivica Perak i iz Kutjeva dao  svoje stručno mišljanje o svakom kušanim uzorku.


Ovoga puta kušala su se vina članova Udruge, Dražena Vukovića, Dalibora Mikića, Vlade Rajića, Slavka Perića, Tomislava Došena, Gojka Solde, Hrvoja Pavlovića i Vinarije Krauthaker iz Kutjeva.


Vetovački vinar Gojko Soldo dao je na kušanje dva vina sorte hibernal i johaniter dobivene križanjem koje ne trebaju gotovo nikakvu zaštitu i otporne su na bolesti peronosporu, pepelnicu i botritis a daju jako dobra i pitka vina. Takva vina zbog ekoloških pristupa u Europi i zabrane većina preparata za zaštitu vinograda, pa i manjih troškova, sigurno su vina budućnosti.


U završnici, Ivica Perak je izrazio zadovoljstvo kušanim vinima. Osim dvije graševine koje su imale manje nedostatke i koja se mogu „izliječiti“ druga vina su izuzetne kvalitete. Ovo ocjenjivanje ima svrhu i pomaže poboljšanju kvalitete vina članova Udruge.


Na kraju je predsjednik Udruge Ferdinand Novak zahvalio sudionicima i najavio naredne aktivnosti. Tako će u srijedu 6. ožujka ove godine biti finale na kojem će biti kušana najbolje ocjenjena vina na prethodna četiri ocjenjivanja. Potom 14. ožujka edukativno predavanje o zaštiti vinograda a obije ove aktivnosti se održavaju u restoranu Ribarska kuća u Lukaču.


Na kraju a prije domjenak Ivici Peraku predana su priznanja s prošlogodišnjeg 16. Županijskog ocjenjivanja vina „Vino-Kap“ 2023. koje nije podigao.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo