Ocjenjene mane i vrline 17 uzoraka vina

Autor: D.M.

Na ovogodišnjoj Zimskoj školi i trećem ocjenjivanja vina u veljači, članova Udruge voćara, vinogradara i vinara Vino – Kap iz Kaptola, pripremljeno je ukupno 17 uzoraka, Najviše je graševina, 13 uzoraka, najzastupljenije sorte u kaptolačkom vinogorju, te po jedan rajnski rizling, souvignon , traminac i pošip iz šibenskog kraja vinara. Uzorci su pristiglo od Dražena Vukovića, Željka Perzla, Željka Šimunovića, Joze Vidića, Damira Šimleše, Igora Kovačevića, Gordana Mirkovića, Siniše Budimlića, Željka Pejkovića i Drage Čakalića te gostiju vinarija Galić iz Kutjeva i Jakobović iz Vetova.

Nakon kušanja, raspravljalo se o vrlinama i eventualnim manama svakog vina. Davale su se ocjene boje, bistrine, mirisa i okusa. Potom su stručnjaci a ovoga puta su to bili Anita Jurkić Matijević i Martin Grozdanović, enolozi Vinarije Galić iz Kutjeva i Filip Jakobović, enolog istoimene vinarije iz Vetova. Oni su dali svoj sud o kušanim vinima.

Enolozi su ocijenili da je prošla vinogradarska godina uslijed suše i viših sladora grožđa bila posebna sa otežanim vrenjem  i fermentacijom .  Vina s višim šećerima su sklonija oksidacijama i pojavi hlapivih kiselina što je bilo vidljivo kod nekoliko kušanih vina.

Na kraju je predsjednik Udruge Ferdinand Novak zahvalio sudionicima, a predstavnicima Vinarije Galić uručio diplome za vina s kojima su sudjelovali na Županijskom ocjenjivanju kvalitete vina u Kaptolu prošle dvije pandemijske godine.

Četvrto ocjenjivanje članova Udruge je najavljeno za utorak, 7. ožujka ove godine.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek