Očekuju li građane ulaganja u gospodarstvo ili luksuzi u prijedlozima proračuna za 2018. godinu poput kupnje novih službenih automobila i slično

Autor: D.K.

POŽEGA – Završna je faza pripreme proračuna u jedinicama lokalnih samouprava, u gradovima, općinama te županiji za 2018. godinu. Župan, gradonačelnici odnosno načelnici općina dužni su sa svojim suradnicima proračun prirediti, uskladiti ga sa dobivenim uputama iz Ministarstva financija i kao takav pripremljen i usklađen sa zakonom staviti pred županijske odnosno gradske ili općinske vijećnike. Vijećnici bi trebali usvojiti ili ne do kraja tekuće kalendarske godine proračun za 2018. godinu kako bi s privim danom nove kalendarske godine županija, grad ili općina mogli funkcionirati bez ikakvih prepreka.

Novim Zakonom o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, koji se nalazi pred saborskim zastupnicima na usvajanju, znatno bi se trebali povećati izvorni financijski prihodi županijama, gradovima i općinama. Čelnici lokalnih samouprava, s kojma smo razgovarali, raduju se takvoj raspodjeli finanacijskih sredstva jer prema nekim izračunima neki bi izvorni proračuni mogli biti veći i za više od 30 posto što nije zanemariv iznos. Za očekivati je se izvorno povećanje financijskih sredstava odrazi na veća ulaganja u ono što je najpotrebnije u određenoj sredini, za razvoj poljoprivrede, gospodarstva, obrtništva i sl. što bi trebalo i moralo rezultirati veću zapošljivost, a samim time i zaustaviti iseljavanje mladih obitelji sa svojih ognjišta.

Prije izglasavanje proračuna svaki bi vijećnik u materijalima za sjednicu trebao dobiti Prijedlog proračuna za 2018. godinu kako bi mogao predložiti neki amandman. Neki gradovi i općine dali s si truda pa su preko web stranice pozvali i sve građaane na javno savjetovanje u smislu poziva da sugeriraju i predlože određene projekte koje smatraju da su o interesa za njihovu sredinu odnosno mjesto u kojem žive. Neke od takvih poziva smo i preko portala objavljivali.

Proračuni će biti pripremljeni, usklađeni sa zakonom i uređeni u što ne treba sumnjati. U toj “velikoj šumi brojeva i podataka po kontima” za očekivati je da će biti i onih stavki koje će biti na mudar način iskazane ali neke od takvih neće previše bosti u oko iako će upravo baš one ići u prilog gradonačelniku ili načelniku općine kako bi se eventualno u nečemu dozvolio malo luksuza poput kupnje novog službenog automobila ili troška koji u vremenu kojem živimo nije primjeren.

Za očekivati je da će usvajanje proračuna u svim gradovima, općinama i županiji proći bez ikakvih problema jer većina vijećnika u vijećima podržava aktualnu izvršnu vlast. Hoće li netko iz oporbenih redova pronaći nekakvu nelogičnost ili kako smo mi nazvali nepotreban luksuz ostaje nam za vidjeti, a na to nećemo dugo trebati čekati.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot