Očekuju li građane ulaganja u gospodarstvo ili luksuzi u prijedlozima proračuna za 2018. godinu poput kupnje novih službenih automobila i slično

POŽEGA – Završna je faza pripreme proračuna u jedinicama lokalnih samouprava, u gradovima, općinama te županiji za 2018. godinu. Župan, gradonačelnici odnosno načelnici općina dužni su sa svojim suradnicima proračun prirediti, uskladiti ga sa dobivenim uputama iz Ministarstva financija i kao takav pripremljen i usklađen sa zakonom staviti pred županijske odnosno gradske ili općinske vijećnike. Vijećnici bi trebali usvojiti ili ne do kraja tekuće kalendarske godine proračun za 2018. godinu kako bi s privim danom nove kalendarske godine županija, grad ili općina mogli funkcionirati bez ikakvih prepreka.

Novim Zakonom o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, koji se nalazi pred saborskim zastupnicima na usvajanju, znatno bi se trebali povećati izvorni financijski prihodi županijama, gradovima i općinama. Čelnici lokalnih samouprava, s kojma smo razgovarali, raduju se takvoj raspodjeli finanacijskih sredstva jer prema nekim izračunima neki bi izvorni proračuni mogli biti veći i za više od 30 posto što nije zanemariv iznos. Za očekivati je se izvorno povećanje financijskih sredstava odrazi na veća ulaganja u ono što je najpotrebnije u određenoj sredini, za razvoj poljoprivrede, gospodarstva, obrtništva i sl. što bi trebalo i moralo rezultirati veću zapošljivost, a samim time i zaustaviti iseljavanje mladih obitelji sa svojih ognjišta.

Prije izglasavanje proračuna svaki bi vijećnik u materijalima za sjednicu trebao dobiti Prijedlog proračuna za 2018. godinu kako bi mogao predložiti neki amandman. Neki gradovi i općine dali s si truda pa su preko web stranice pozvali i sve građaane na javno savjetovanje u smislu poziva da sugeriraju i predlože određene projekte koje smatraju da su o interesa za njihovu sredinu odnosno mjesto u kojem žive. Neke od takvih poziva smo i preko portala objavljivali.

Proračuni će biti pripremljeni, usklađeni sa zakonom i uređeni u što ne treba sumnjati. U toj “velikoj šumi brojeva i podataka po kontima” za očekivati je da će biti i onih stavki koje će biti na mudar način iskazane ali neke od takvih neće previše bosti u oko iako će upravo baš one ići u prilog gradonačelniku ili načelniku općine kako bi se eventualno u nečemu dozvolio malo luksuza poput kupnje novog službenog automobila ili troška koji u vremenu kojem živimo nije primjeren.

Za očekivati je da će usvajanje proračuna u svim gradovima, općinama i županiji proći bez ikakvih problema jer većina vijećnika u vijećima podržava aktualnu izvršnu vlast. Hoće li netko iz oporbenih redova pronaći nekakvu nelogičnost ili kako smo mi nazvali nepotreban luksuz ostaje nam za vidjeti, a na to nećemo dugo trebati čekati.

0 Comment