Obred Krštenja mošta pred brojnim studentima vinarstva /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

PODGORJE – Veleučilište u Požegi priredilo je uz blagdan sv. Martina, popularno Martinje, svoje prvo Krštenje mošta koje su pratili studenti završne godine studija Vinogradarstva, vinarstva i voćarstva u toj visokoškolskoj ustanovi. Studenti su bili nositelji organizacije ovog događanja, a sve sudionike je pozdravio mr. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta.

Obred krštenja obavljen je na lokaciji vinograda i podruma na predjelima iznad Podgorja,a predvodio ga je naš jedini vinski kardinal Vlado Bauer uz kojega su bili ministranti ovaj puta Kaptolčani Mile Pavičić i Ferdinand Novak.

Za vinskog kuma izabran je najpoznatiji vinar kutjevačkog vinogorja Ivo Enjingi koji je tu dužnost dosljedno odradio, a nekoliko desetaka studenata i studentica sa velikim su zanimanjem i ushićenjem pratili ovaj drevni narodni obred, koji je završio veselom pjesmom svih sudionika.

-Ovo je bila loša vinogradarska godina pogotovo na višim predjelima zbog dugotrajne suše – kazao je vinski kum Enjingi o ovogodišnjoj sezoni i dodao da svi vinogradari uvijek trebaju imati zaliha vina kako bi zadovoljili potrebe svojih kupaca i tijekom sezona kada su loši prinosi grožđa.

Enjingiju je uručena Kumovnica kao trajni suvenir i sjećanje na ovaj događaja , a student Luka Lučić iz Đakova sviranjem, klavijatura i pjesmom je zabavljao sudionike priredbe.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot