Obred Krštenja mošta pred brojnim studentima vinarstva /FOTO/

PODGORJE – Veleučilište u Požegi priredilo je uz blagdan sv. Martina, popularno Martinje, svoje prvo Krštenje mošta koje su pratili studenti završne godine studija Vinogradarstva, vinarstva i voćarstva u toj visokoškolskoj ustanovi. Studenti su bili nositelji organizacije ovog događanja, a sve sudionike je pozdravio mr. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta.

Obred krštenja obavljen je na lokaciji vinograda i podruma na predjelima iznad Podgorja,a predvodio ga je naš jedini vinski kardinal Vlado Bauer uz kojega su bili ministranti ovaj puta Kaptolčani Mile Pavičić i Ferdinand Novak.

Za vinskog kuma izabran je najpoznatiji vinar kutjevačkog vinogorja Ivo Enjingi koji je tu dužnost dosljedno odradio, a nekoliko desetaka studenata i studentica sa velikim su zanimanjem i ushićenjem pratili ovaj drevni narodni obred, koji je završio veselom pjesmom svih sudionika.

-Ovo je bila loša vinogradarska godina pogotovo na višim predjelima zbog dugotrajne suše – kazao je vinski kum Enjingi o ovogodišnjoj sezoni i dodao da svi vinogradari uvijek trebaju imati zaliha vina kako bi zadovoljili potrebe svojih kupaca i tijekom sezona kada su loši prinosi grožđa.

Enjingiju je uručena Kumovnica kao trajni suvenir i sjećanje na ovaj događaja , a student Luka Lučić iz Đakova sviranjem, klavijatura i pjesmom je zabavljao sudionike priredbe.

/Foto: D. Mirković/

0 Comment