Obraćanje gradonačelnice Antonije Jozić povodom Dana grada

Autor: D.K.

Povodom Dana grada Pleternice gradonačelnica Antonija jozić obratila se gostima i uzvanicima koje obraćanje prenosimo ucijelosti:

Iznimna mi je čast pozdraviti vas danas u Pleternici, malom slavonskom gradu koji danas obilježava svoj dan i blagdan svog zaštitnika svetog Nikole biskupa. Pozdravljam vas čašću gradonačelnice i želim vam dobrodošlicu u ime svih mojih sugrađana. Dobro došli u Pleternicu, dobro došli u zgradu Hrvatske knjižnice i čitaonice, hramu pisane riječi, povijesti, kulture i baštine.

Dan Grada Pleternice i blagdan svetog Nikole, našeg nebeskog zaštitnika, slavimo s ponosom zahvalni generacijama naših sugrađana koji su u stoljećima bogate i burne povijesti na ovim prostorima očuvali hrvatsko ime, vjeru i opstojnost hrvatskog naroda. Danas se s ponosom sjećamo svih tih pleterničkih sinova i kćeri, a s posebnim pijetetom sjećamo se naših hrvatskih branitelja u kojima je tuklo hrvatsko srce i koji su prošli ratišta diljem Lijepe naše ponosno ispisujući povijest neovisne hrvatske države. Prije nekoliko dana na Papuku smo otkrili spomen obilježje jedanaestorici poginulih hrvatskih branitelja kao trajan spomen na njihovu žrtvu i ideale koje su živjeli. I upravo ideali koje su živjeli su okosnica i mog djelovanja – dati sebe za zajednicu u kojoj živim, stvarati i stvoriti okruženje za gospodarski rast i razvoj našeg grada, stvarati i stvoriti grad po mjeri čovjeka, grad u kojem je ugodno živjeti, raditi i odgajati djecu. Problemi i izazovi s kojima se nosimo nisu mali, oni često premašuju okvire u kojima možemo djelovati no sigurna sam da idemo u dobrom smjeru i da će se vizija koju smo zacrtali u strategiji razvoja našeg grada – postati gospodarski najrazvijeniji grad u županiji, grad ugodnog življenja koji svoje potencijale ostvaruje održivim razvoje istovremeno prateći suvremene europske trendove – i ostvariti.

U obavljanju svoje časne dužnosti imam priliku susresti ljude diljem naše Domovine, ministre, državne tajnike, ravnatelje, direktore, kolege gradonačelnike, poduzetnike, obrtnike, političare raznih stranačkih opcija. I svi o Pleternici govore kao primjeru, kao gradu pametnog upravljanja, primjeru korištenja sredstava EU fondova. Govore o pleterničkoj kreativnosti, entuzijazmu i iskoraku kojeg smo načinili među  128 gradova i 428 općina u prelijepoj nam Domovini. I dok neki pokušavaju obezvrijediti svaki korak kojeg smo napravili ja ću biti upornija u nastojanjima da se o našem gradu i njegovom pozitivnom iskoraku još više piše i govori. A pisali su mnogi i objavljivale sve nacionalne televizijske kuće – rezultate Instituta za javne financije koji je Pleternicu svrstao u TOP10 hrvatskih gradova po povlačenju EU sredstava, istraživanja koliko gradovi troše za plaće službenika pa je Pleternica proglašena najštedljivijim gradom u Hrvatskoj i sve do nedavnog izvješća Državnog zavoda za statistiku koji je najveći porast zaposlenih zabilježio upravo u. I bilježit će još više. Ovaj moj časni mandat bit će mandat gospodarskog rasta i razvoja. Simbolika možda leži i u tome što je prvi projekt odobren u novom mandatu upravo projekt za razvoj gospodarstva –  8,3 milijuna kuna vrijedan projekt E-inkubatora.

Uz industrijsku zonu, u cijelosti komunalno opremljenu i sa svim pogodnostima za investiranje, uz postojeći inkubator za poduzetnike početnike koji je u potpunosti opravdao svoje postojanje i kojeg ćemo proširiti i nadograditi, uz Poduzetnički centar, tvrtku u našem vlasništvu, koja postiže iznimne rezultate za naš grad, poduzetnike, obrtnike, OPG-e i udruge, Pleternica će imati i novi inkubator namijenjen IT sektoru, najbrže rastućem sektoru u svijetu. Osim što se certificiramo kao grad povoljnog poslovnog okruženja  (BFC certifikat) u okviru proračuna izdvajamo sredstva za gospodarstvo – u ovoj godini za sufinanciranje najma prostora start-up-ovima (odnosno poduzetnicima u našem inkubatoru) i za sufinanciranje pripreme projekata za bespovratna sredstva naših gospodarstvenika. S ovog mjesta danas najavljujem nove mjere za rast i razvoj naših gospodarstvenika, za nova zapošljavanja i investicije. Vama gospodarstvenicima, ljudima koji stvarate nove vrijednosti, zapošljavate, investirate, poručujem da ćemo vam i dalje biti partneri. Hvala vam za svako novo radno mjesto, rast i razvoj vaših tvrtki. Vi znate da sam vam ja na raspolaganju i da ste prioritet prioriteta našeg grada.

Program poticanje zapošljavanja i razvoja poduzetništva u okviru Proračuna za 2018. godinu „težak“ je 10 milijuna kuna. Činjenice su to s kojim se malo koji grad u RH može pohvaliti i rezultat su strateškog promišljanja i dugoročnog planiranja.

Iznimna ulaganja planiraju se u odgojno-obrazovnu infrastrukturu. Osim što sufinanciramo dječje igraonice u 4 naša naselja, a po programu odobrenom od strane Ministarstva obrazovanja, Grad Pleternica osnivač je Dječjeg vrtića Tratinčica. 2013. godine otvorili smo novoizgrađeni vrtić i u njega tada preselili dvije odgojne skupine. Tijekom ove 2017. godine odgovorili smo na jedan veliki izazov koji je pred nas postavljen – liste čekanja. U ovoj godini otvorili smo tri nove skupine i danas s ponosom mogu reći da je pleternički vrtić pun, svih sedam odgojnih skupina te četiri skupine predškolaraca. Četiri godine nakon završetka izgradnje novog vrtića suočeni smo s novim izazovom unatoč svima onima koji su se podsmjehivali kad smo ga gradili i koji su govorili da bolje da smo to namijenili za starački dom nego za djecu jer djece nema … Ne samo da ima djece, nego smo ozbiljno pristupili i ideji nadogradnje našeg vrtića i dižemo ljestvicu još više. Ne samo da ćemo u okviru vrtića imati nove odgojno-obrazovne skupine, imat ćemo, kao prvi grad u našoj županiji, a čini mi se i u Slavoniji, i bazen u sklopu dječjeg vrtića. I to ne samo za djecu upisanu u vrtić, već za sve zainteresirane, za školu plivanja, rekreaciju – zašto bi naša djeca u školu plivanja išli u Orahovicu kad im to možemo omogućiti u našem gradu?

Pripremili smo tehničku dokumentaciju za modernizaciju zgrade OŠ Fra Kaje Adžića i područnih škola u Požeškoj Koprivnici i Zarilcu, s nestrpljenjem iščekujemo 2. siječnja i otvaranje natječaja za energetsku obnovu javnih zgrada.

Kako ste mogli vidjeti u tijeku su radovi na rekonstrukciji odnosno izgradnji zgrade buduće srednje škole. Do sad je izvedeno radova u vrijednosti nešto manje od milijun kuna, a nadamo se podršci Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Duboko smo svjesni lošeg programiranja SDP-ove vlade vezano za EU sredstva namijenjena obrazovanju no isto tako vjerujemo u naša ministarstva i izazove s kojima se oni suočavaju, a vezana su za ulaganja u obrazovnu infrastrukturu.

Značajna ulaganja tijekom 2017. godine odnosila su se i na komunalnu infrastrukturu – završena je prva faza izgradnje vinske ceste – ceste ruže i vina vrijedne oko 3,3 milijuna kuna – investitor je Županijska uprava za ceste i Grad Pleternicu navedena investicija nije koštala ni kune, a nema govora o nekom kreditnom zaduženju koje će otplaćivati generacije i generacije. Završeni su radovi rekonstrukcije cesta Ivanindvorskog naselja vrijedni 3,8 milijuna kuna. U tijeku je priprema tehničke dokumentacije i ishođenje dozvola za rekonstrukciju dvije državne ceste, D-525 od Pleternice do Bilica te D-38 od Pleternice do Kuzmice. Ova dva projekta osim rekonstrukcije cesta obuhvaćaju i izgradnju nogostupa kroz navedena naselja čime se znatno podiže sigurnost prometa na cestama. Ovom prilikom željela bih se zahvaliti predsjedniku uprave Hrvatskih cesta, ovdje nazočnom gosp. Josipu Škoriću, na prepoznavanju i financiranju projekata bitnih za naš grad. Nakon onih 25 milijuna kuna uloženih u državne ceste u Gradu Pleternici prije dvije godine u narednom periodu očekuju nas dodatna ulaganja od 40 milijuna kuna.

Prošlog ponedjeljka na predstavljanju projekata Hrvatskih cesta u Požegi, bilo  mi je zadovoljstvo slušati koje to velike projekte pripremaju za naš kraj. Ovdje ću svakako izdvojiti projekt brze ceste Lužani-obilaznica Pleternice-Požega te Pleternica-Našice vrijedne više od milijardu kuna.

Kako bismo opravdali status u TOP10 hrvatskih gradova po povlačenju sredstava EU fondova moram reći da se danas u Pleternici provode 4 EU projekta. Jedan od njih je prekogranični projekt Kulturna ruta bećarca i gange kojeg provodimo u partnerstvu s našim prijateljima iz Tomislavgrada. Projekt je ukupne vrijednosti 17,5 milijuna kuna, a između ostalog obuhvaća i izgradnju središnjeg gradskog trga – trga bećarca i muzeja bećarca. Zašto bećarac? Iz jednostavnog razloga jer je to hrvatski napjev, nematerijalna kulturna baština upisana čak i u registar UNESCO-a i jer je grad prije 4 godine, a na inicijativu najboljeg turističkog vodiča u RH, gosp. Štibrića, zaštitio naziv Muzeja bećarca kao prvog i jedinog u svijetu. Na taj način željeli smo pozicionirati naš grad na turističku kartu Europe. Uz Svetište Gospe od Suza i vjerski turizam, vinske ceste, gastronomiju, enologiju i poznatu slavonsku gostoljubivost vjerujem da Pleternica ima što ponuditi svijetu. I možda su nam koraci mali, ali koračamo naprijed, bilježimo povećan broj smještajnih kapaciteta, noćenja i boravaka.

Preko puta budućeg gradskog trga izvode se radovi na rekonstrukciji Multimedijalne dvorane – budućeg interpretacijskog centra Terra Panonica vrijedan 20,8 milijuna kuna. Odmah uz dvoranu i srednju školu nalazi se obnovljeni gradski park. Jučer je zasjao u punom sjaju i iznimno me raduju pozitivne reakcije mojih sugrađana na uređenje pješačkih staza i postavljanje javne rasvjete, ali i na božićne dekoracije. Gradski park se u dvije godine, uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, transformirao u mjesto dnevnog boravka naših sugrađana, a na zadovoljstvo posebice djece zbog novog dječjeg igrališta. Ukupna vrijednost radova je 1,9 milijuna kuna. Velika zahvala Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, vama državni tajniče, za svaku podršku u realizaciji značajnih projekata za naš grad.

U neposrednoj blizini gore nabrojanih radova, odvijaju se i radovi na rekonstrukciji naše brane, projekt vrijedan oko 6 milijuna kuna čiji se završetak očekuje tijekom 2018. godine izgradnjom desnog zida te uređenjem korita ispod samog slapa. Nositelj investicije su Hrvatske vode. Ove godine Hrvatske vode su, između ostalog, osigurali i milijun kuna za sanaciju korita rijeke Orljave oštećenog nakon katastrofalnih poplava 2014. godine. Ako spominjemo poplave i katastrofu koja nas je pogodila prije tri godine ovdje svakako moram spomenuti i investiciju izgradnje nasipa na rijeci Orljavi koji će spriječiti plavljenje naselja Gradac i dijela Pleternice. Investicija je prebačena u plan Hrvatskih voda za 2018. godinu zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i ja se iskreno nadam, zajedno sa svojim sugrađanima, da ćemo tijekom ranog proljeća krenuti u realizaciju ovog iznimno bitnog projekta za naš grad i stanovnike Gradca i Pleternice. Za sve ovo nabrojano iskrena zahvala Hrvatskim vodama, ovdje nazočnom zamjeniku generalnog direktora, gosp. Vukmiriću sa suradnicima.

Prijašnjih je godina naš nebeski zaštitnik, sv. Nikola, bio darežljiv prema Pleternici i Pleterničanima. Prije četiri godine otvorili smo novi dječji vrtić vrijedan 12 milijuna kuna, tri godine ranije ovu velebnu zgradu Hrvatske knjižnice i čitaonice vrijednu 11,5 milijuna kuna. 2015. godine sveti Nikola je, kao što sam već rekla, uz pomoć Hrvatskih cesta darovao Pleternici novu cestovnu infrastrukturu vrijednu 25 milijuna kuna, a 2016. uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU milijun kuna vrijedan Centar udruga. Mnogi su me pitali što to Nikola donosi ove godine. Uz sve nabrojane investicije koje su u tijeku i koje su vrijedne 75 milijuna kuna moram reći da je ove godine sveti Nikola nadmašio sam sebe – prošlog petka na sjednici Vlade Republike Hrvatske potpisan je Ugovor o financiranju 180 milijuna kuna vrijednog projekta Aglomeracije Pleternica – izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda i pročistača na rijeci Orljavi. Preko 40 kilometara sustava odvodnje naših naselja, od Kuzmice do Pleternice, Novoselaca, Trapara, Gradca, Kadanovaca i Frkljevaca do Bresnice i Sulkovaca. Najveći je ovo projekt u povijesti našeg grada i ponosna sam što se realizira za vrijeme mog mandata. Sjećam se te 2009. i prvih sastanaka oko tog projekta, ja tada u funkciji zamjenice gradonačelnika Lucića. Slijedile su godine i godine pripreme projekta, tehničke dokumentacije, studija, ishođenja građevinskih dozvola. Bilo je godina koje bih željela zaboraviti, godina u kojem je projekt stajao na mjestu jer ja nisam nosila dres iste boje kao i vladajući. No kako nisam osoba koja se osvrće iza sebe, osim u slučaju kada želim vidjeti koliko smo napredovali, već sad gledam u budućnost i vidim strojeve u našim naseljima i izgradnju sustava kojim želimo poboljšati uvjete življenja našim sugrađanima. Prije dva tjedna na kolegiju u Hrvatskim vodama na koji sam bila pozvana čak je i zamjenik generalnog direktora u nazočnosti svih članova tima zaduženih za ovaj projekt rekao da sveti Nikola Pleternici treba donijeti ovaj dar. Tako je i bilo. S ovog mjesta iskrena zahvala svima koji ste pomogli da ovaj projekt dođe do faze realizacije – gosp. Luciću za vrijeme čijeg mandata se krenulo u ovaj projekt, direktoru Hrvatskih voda sa zamjenikom i suradnicima na dinamičnoj završnici, ministru Tomislavu Ćoriću koji je Pleternici dodijelio najveći ugovor u njenoj gotovo 25-godišnjoj povijesti jedinice lokalne samouprave te ministrici Žalac koja je ubrzala procedure i omogućila da Republika Hrvatska maksimalno koristi fondove EU.

Puno je još investicija o kojima bih mogla govoriti, malih projekata naših udruga na koje smo iznimno ponosni, športskim uspjeha naših nogometnih klubova, djeci, mladima, sufinanciranju nabave školskih udžbenika, prijevoza učenika, projektu pomoći u kući za naše stare i nemoćne za što smo prošli petak dobili i ugovor o financiranju, no vjerujte mi trajalo bi predugo. Vjerujem da će u vremenu koje nam slijedi, a posebice pri donošenju proračuna Grada Pleternice, biti prilike za detaljno nabrajanje svega planiranog. Ono što već sada mogu najaviti je rekordna visina proračuna našeg grada koji će biti  usvojen na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. – preko

Sve ovo gore nabrojano normalna je i uobičajena aktivnost jedne gradske uprave – stvarati projekte za rast i razvoj gospodarstva, stvarati uvjete življenja za svoje sugrađane, od komunalne do društvene, odgojno-obrazovne, kulturne i športske infrastrukture, izdvajati za socijalno ugrožene obitelji, stare i nemoćne, brinuti o djeci i mladima. No isto tako moram ovdje pred svima vama reći da su sve ovo veliki izazovi s kojima smo se nosili u prethodnoj godini, s jedne strane je žar, želja, ambicija da svojim sugrađanima osiguramo uvjete dostojne 21. stoljeća, a s druge strane ograničavajući segment financija. Naime, mnogi ne znaju, a ja smatram bitnim to reći da je izvorni proračun našeg grada svega 7 milijuna kuna. S jedne strane 7 milijuna kuna, a s druge poslovanje gradske uprave, dječji vrtić, knjižnica, kultura, šport, gospodarstvo, vatrogastvo, zaštita i spašavanje, socijala, djeca, održavanje hladnog pogona, zelenih površina, groblja, manifestacije, a gdje onda „ugurati“ investicije i osigurati sredstva da se naš grad ovim tempom razvija i dalje. Unatoč tom niskom izvornom proračunu danas se u Pleternici realiziraju projekti vrijedni 253 milijuna kuna. I kad me pitaju koji je recept za pleternički uspjeh uvijek ću odgovoriti ovo:

Odgovor leži u ljudima, svima vama koji ste privrženost Pleternici i prijateljstvo prema našem gradu dokazali danas svojim dolaskom, vama ministrima, državnim tajnicima i pomoćnicima koji ste prepoznali potrebe i viziju jednog malog grada u Slavoniji, vama saborski zastupniče za svaka otvorena vrata i svesrdnu pomoć, vama ravnatelji zavoda i agencija, predsjednicima uprava, direktorima javnih tvrtki za svaki odobreni projekt na području našeg grada, vama župane za poticaj, energiju i koordinaciju svih projekata bitnih u županiji, vama predsjedniče Gradskog vijeća za svesrdnu podršku, pomoć i povjerenje, mojoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici na povjerenju. Velika zahvala ide naravno i svim zaposlenicima gradske uprave, njih šest, zatim zaposlenicima Pleterničkog komunalca, Poduzetničkog centra Pleternica, Dječjeg vrtića Tratinčica i Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica – i zapamtite! Lider je samo čovjek koji iza sebe izvrstan tim – a to ste bili i jeste cijelo vrijeme.

Svim svojim sugrađanima čestitam Dan grada Pleternice i blagdan svetog Nikole biskupa, našeg nebeskog zaštitnika. Svim nagrađenima iskrena čestitka i neka vam ova nagrada bude poticaj za nove uspjehe. Nikolama i Nikolinama sretan imendan, a vama dragim gostima želim da iz Pleternice ponesete lijepa sjećanja i da se vidimo dogodine.

 

Više iz kategorije

 
blank

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek