Obnova područnih škola u Tekiću i Cerovcu do jeseni (FOTO)

Autor: DK

TEKIĆ/CEROVAC – Bespovratna sredstva za energetsku obnovu škola koja je osiguralo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrena su i za područne škole na području općine Jakšić, Tekić i Cerovac. Time se žele poboljšati uvjeti rada ali i na određeni način podići standard obrazovanja.

Prema riječima ravnatelja jakšičke matične Osnovne škole “Mladost” prof. Boška Obradovića za obnovu Područne škole u Tekiću odobreno je 500 tisuća kuna dok je za Područnu školu Cerovac odobreno i ugovori su potpisani za bespovratna sredstva u iznosu od 300 tisuća kuna.

-Javljamo se na sve natječaje za koje smatramo da bi preko njih mogli dobiti određena financijska sredstva čime želimo podići standard obrazovanja ali i poboljšati uvjete rada. Poznato je da smo uspjeli i da smo riješili obnovu škole u Treštanovcima, a evo ako što vidite sada su došle na red i školske zgrade u Tekiću i Cerovcu koje već duže vremena imaju potrebu za obnovom. Sredstva ćemo namjenski utrošiti za što smo i aplicirali, a to je za spuštene stropove, obnovu fasade, postavljanje novih podova, za toplinsku izolaciju te rekonstrukciju centralnog grijanja – rekao je ravnatelj Boško Obradović.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava 60 posto, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja 30 posto financijskih sredstava dok preostalih deset ide iz proračuna Požeško-slavonske županije.

Općina Jakšić, iako nije osnivač škole, “budnim okom” prati sve potrebe škole i uvijek se na neki način uključi u svaki značajniji projekt kojeg općinski načelnik Ivica Kovačević, u suradnji sa ravnateljem Obradovićem, procijeni potrebitim i neophodnim.

-Znatna sredstva tijekom svake godine općina Jakšić izdvaja za školu. Prije nekoliko godina općina je kupila namještaj za školu u Cerovcu, ove smo godine za matičnu školu kupili računala pomoću kojih se sada kvalitetnije izvode sati informatike. Razmišljamo u pravcu da bi se trebalo ozbiljnije pristupiti rekonstrukciji i uređenju same matične škole u Jakšiću koja mora biti temeljitije obnovljena jer ta zgrada je izgrađena 1966. godine. Neophodno je i riješiti uz zvučnu i toplinsku izolaciju sportske školske dvorane te obnoviti odnosno na kvalitetan način riješiti kotlovnicu u školi koja je stara više od 20 godina – rekao je jakšički općinski načelnik Ivica Kovačević.

Sadašnja Područna škola u Tekiću ostaje sa istim brojem upisane djece, dakle njih deset dok se za dvoje učenika povećava u Cerovcu, bilo ih je osam, a sada će biti deset.

Područne škole u selima su jako važne jer one su, na neki način, garancija ostanka i opstanka mladih obitelji na tim prostorima kojih sve veći broj napušta svoja ognjišta i odlaze trbuhom za kruhom što je već duže vremena zabrinjavajuća činjenica.

 

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: