Objavljena monografija „Golobrdci“ kao peta knjiga autora Đure Mesića

Autor: Jelenko Topić

Odlaskom u mirovinu Đuro Mesić(1955.) iz Golobrdaca  koji desetak godina živi u okolini Velike Gorice posvetio se pisanoj riječi, te je napisao četiri knjige o povijesti starog kraja, kao i o Ličanima i njihovim prezimenima.

Umirovljenik Mesić, koji je dio radnog vijeka proveo u Hrvatskom centru za razminiranje, na tome ne staje. Proteklih dana objavljena mu je u nakladi od 400 primjeraka monografija „Golobrdci“, a nakladnik je Ogranak Matice hrvatske u Požegi.

-To je sveobuhvatna knjiga. Putem pisama, maila, telefona i društvenih mreža pozivao sam mještane ali i ustanove na pomoć i suradnju. I ovim putem bi se zahvalio biskupiji i ustanovama tj. djelatnicima Državnog arhiva u Požegi i Zagrebu, te Nogometnog saveza – kaže nam Đuro Mesić i dodaje da se tako čuva zavičajna baština jer je bogata povijest naselja i njegovih žitelja sačuvana od zaborava.

U radu su mu puno pomogla prijašnja istraživanja i knjige „Mesići rod i zavičaj“ i „NK Parasan 1956.-2006.“ – nastavlja Mesić i dodaje da su posebnost ove monografije rodoslovna stabla svih prezimena koja su kroz proteklo vrijeme od iza Turaka živjela u ovom selu, popisani u Stališu duša i drugim Matičnim knjigama.

Onaj tko je pokušao to učiniti za sebe zna koliko truda i strpljenja treba da se sazna i posloži barem pet generacija, a za najstarije obitelji i više od oko 250 godina unazad, s datumima rođenja, vjenčanja, kumovima i drugim osobnim detaljima. u skladu sa zakonom o arhivskoj građi. Zadnje generacije i raseljene nasljednike je kontaktirao diljem Lijepe naše, a dio podataka dobio od obitelji.

Knjiga ima oko 210 stranica tvrdog uveza kako bi obiteljska stabla abecednim redom bila pregledna na oko 90 stranica i 130 takvih stranica teksta u koji je utkano oko 120 fotografija, neke starije i više od sto godina pa do danas. Obuhvatit će među ostalim zemljopisni položaj, povijesne zapise, razvoj sela, gospodarstvo, izvore i vodotoke, kulturu, tradiciju, običaje, šport i rekreaciju, povijesne zapise o stanovnicima, rodoslovlja obitelji 90-tak prezimena i drugo.

Svečana promocija ove reprezentativne monografije bit će 22. listopada u 18 sati u požeškoj Županijskoj vijećnici, a za tu prigodu knjiga će biti u prodaji po promotivnoj cijeni.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: