Objavljena knjiga Mihaljevci autora Đure Mesića – promocija 26. svibnja

Autor: Jelenko Topić

-Nakon dvogodišnjeg prikupljanja građe i rada na knjizi Mihaljevci došao je trenutak da ona ugleda svjetlo dana. Sve poteškoće pandemijskih mjera kao prepreka istraživanja po ustanovama, kontakti s ljudima, molbe i uzaludna iščekivanja se zaboravljaju prateći u tiskari kako se stvara knjiga. Poseban osjećaj sreće je prva knjiga u rukama, kao da se rađa novi život, kako mi je to rekao jedan prijatelj novinar i pisac – kazao nam je Đuro Mesić, autor te knjige.

Knjiga – monografija Mihaljevci je podjeljena u nekoliko cjelina od povijesti imena i mjesta, privrednom i infrastrukturnom razvoju, školi i sportu. Autor posebno ističe poglavlje o sudjelovanju i žrtvama  Mihaljevčana kroz ratove s popisom stradalnika.

Godišnjica pripajanja Mihaljevaca iz veličke u požešku župu i 50 godina od izgradnje sadašnje kapele su bili poticajna ideja da se zapiše i otrgne od zaborava i taj dio povijesti mjesta. Najvažniji su stanovnici sudionici, a svakako malo znani ili već neki zaboravljeni svećenici, njih sedam i šest časnih sestara iz mjesta.

Sve ispred navedeno stvarali su i živjeli stanovnici mjesta s više od 200 prezimenima kroz stoljeća. Svi oni kroz vrijeme svog življenja upisani su na stranicama rodoslovlja svih meni dostupnih obitelji ili samo u popisu prezimena.  

-Zbog kratkog vremena od ideje do realizacije, a i inače s prikupljenim nikada nisam zadovoljan jer uvijek se može nešto pronaći i čuti više, a ovakav rudarski izazov je zaraza i nema mu kraja.

Na razne načine pozivao sam bivše i sadašnje stanovnike na suradnju, a nažalost ću reći da je suradnja i odaziv iz Australije, Švicarske, Danske ili nekih gradova Hrvatske bila bolja nego u selu- nastavlja Mesić i zahvaljuje se svima.

Promocija knjige Mihaljevci bit će 26. svibnja u 19 sati na SRC Croatia u Mihaljevcima.

Svečanost Spasova u mjesta započeti će svetom misom u 9 sati uz blagoslov žita, a nastaviti po podne u 17 sati nogometnom utakmicom NK Croatije i NK Slavonije iz Požege.

-Kako bi što svečanije proslavili, za mene ali i mjesto Mihaljevce poseban dan, pozivam stanovnike i goste da se odazovu na sve događaje – zaključio je Mesić, koji unazad petnaestak godina živi u okolini Velike Gorice rado se sjećajući starog kraja o kojemu je do sada napisao više zanimljivih knjiga.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek